Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Έκλεψαν Στραντιβάριους και το πωλούσαν… 100 ευρώ

Έκλεψαν Στραντιβάριους και το πωλούσαν… 100 ευρώ
Όταν δεν γνωρίζεις από μουσική ακόμη και κλέφτης να είσαι τελικά την πατάς. Οι Βρετανοί που έκλεψαν το βιολί δεν ήξεραν ότι κρατούσαν θησαυρό
Μέχρι τη στιγµή που πληκτρολόγησαν στο Google τη λέξη Στραντιβάριους, οι κλέφτες που µόλις το είχαν αρπάξει από ένα σαντουιτσάδικο στο Λονδίνο δεν είχαν ιδέα ότι το βιολί που κρατούσαν στα χέρια τους αξίζει µία περιουσία. Το 300 ετών µουσικό όργανο, ένα από τα µόλις 450 σε όλον τον κόσµο, αξίζει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
 
Καθώς όµως εκείνοι δεν είχαν ιδέα, επιχείρησαν να το πουλήσουν µέσω Ιντερνετ, προκειµένου να κερδίσουν το «αστρονοµικό» ποσό των 100 ευρώ. Και όπως µαρτυρά η απάντηση του υποψήφιου αγοραστή – «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Η κόρη µου παίζει φλογέρα» – ούτε εκείνος µπορούσε να φανταστεί τη µεγάλη ευκαιρία που του παρουσιαζόταν.

Εως τον περασµένο Νοέµβριο, το πολύτιµο Στραντιβάριους ανήκε στη Νοτιοκορεάτισσα Μιν Γιν Κιµ, κορυφαία βιολονίστρια, η οποία το απέκτησε πριν από δέκα χρόνια. Εκ των υστέρων, η 32χρονη Κιµ µετάνιωσε οικτρά που έκανε εκείνη τη στάση για φαγητό µαζί µε τον βιολοντσελίστα φίλο της.

 
Η µαύρη θήκη, που εκτός από το χρυσό βιολί περιείχε δύο δοξάρια, αξίας περίπου 70.000 και 9.000 ευρώ, κέντρισε το ενδιαφέρον του αρχηγού της συµµορίας, µε τα 40 ψευδώνυµα, τις 65 καταδίκες, αλλά τις πολύ φτωχές µουσικές γνώσεις. Μέσα σε κλάσµατα δευτερολέπτων, η θήκη είχε κάνει φτερά.
 
Η αντίδραση του Χαφίντ Σαλάχ που εργάζεται στο κατάστηµα ήταν άµεση. Ηταν άλλωστε βέβαιος από τις φωνές και τον πανικό της κοπέλας ότι επρόκειτο για κάτι πολύ µεγάλης αξίας. «Ηταν έτοιµη να κλάψει. Νοµίζαµε ότι της έκλεψαν υπολογιστή», περιγράφει στους «Τάιµς». Σύµφωνα µε την κατάθεση µάρτυρα, οι τρεις κλέφτες πήγαν την επόµενη µέρα σε Ιντερνετ καφέ, στο Κεντρικό Λονδίνο.

«Εψαχναν τη λέξη Στραντιβάριους και το1696, έτος κατασκευής του βιολιού», κατέθεσε στο δικαστήριο αυτόπτης µάρτυρας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι προσπάθησαν να το πουλήσουν προς 100 ευρώ σε κάποιον που αρνήθηκε επειδή η κόρη του ασχολείται µε τη φλογέρα. Οι τρεις κλέφτες – ένας ενήλικος και δύο ανήλικοι – συνελήφθησαν τέσσερις εβδοµάδες αργότερα, η τύχη του σπάνιου βιολιού όµως παραµένει άγνωστη.

 

Πηγή: “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε