Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία κυριαρχούν στο γεμμανικό τύπο

Εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία κυριαρχούν στο γεμμανικό τύπο

Δείτε τους τίτλους των μεγαλύτερων γερμανικών εφημερίδων για τις ελληνικές και γαλλικές εκλογές.

Οι εκλογές στην Ελλάδα, στην Γαλλία και στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, κυριαρχούν και σήμερα στον γερμανικό Τύπο. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στις δύο πρώτες αναμετρήσεις, καθώς η πιθανή έκβασή τους αντιμετωπίζεται και ως καταδίκη της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά, από την αρχή της κρίσης, που ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να “μιλήσει”, ενώ οι περισσότεροι αρθρογράφοι κάνουν λόγο για ψηφοφόρους που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν με την επιλογή τους στην κάλπη.

Έντονη είναι η αγωνία των Γερμανών για το αποτέλεσμα, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση που θα προκύψει να μην εγγυάται τη συνέχιση της συνεργασίας με την τρόικα. Οι δεκάδες των Γερμανών δημοσιογράφων που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στην Αθήνα εστιάζουν ιδιαίτερα στην εμφάνιση και την ενίσχυση των νέων, μικρών κομμάτων, ενώ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την πιθανότητα να συμμετέχει στην επόμενη Βουλή.

Είναι ενδεικτικοί οι τίτλοι των εφημερίδων:

Financial Times Deutschland: “Οι Έλληνες ψηφίζουν για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης”

Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Οι Έλληνες απέναντι στις αμαρτίες του παρελθόντος”

Sueddeutsche Zeitung: “Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης – αλλά ένα πρώτο βήμα”

Στην περίπτωση των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποδίδονται περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ο επικρατέστερος υποψήφιος, ο Φρανσουά Ολάντ, ανέδειξε σε κεντρικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας τη διαφοροποίηση από την πολιτική της απόλυτης σύμπλευσης με τη Γερμανία, που ακολουθούσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Το Βερολίνο, αν και βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το επιτελείο του Γάλλου σοσιαλιστή, περιμένει με αγωνία τα νέα δεδομένα, ενώ παρακολουθεί τη σταδιακή κατάρρευση του οικοδομήματος δημοσιονομικής ορθοδοξίας, πριν καν ολοκληρωθεί η “ανέγερσή” του. Κυβερνήσεις κρατών-μελών και κοινοτικοί αξιωματούχοι, αναλυτές από ολόκληρο τον κόσμο, καλούν πλέον για αλλαγή πολιτικής και ενίσχυση των μέτρων ανάπτυξης, αμφισβητώντας ευθέως την γερμανική συνταγή εξόδου από την κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς σχολιάζει ο γαλλικός τύπος τις ελληνικές εκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε