Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές στην Αυστραλία: Αμφίρροπη η μάχη Συντηρητικών – Εργατικών

Οι δύο μονομάχοι των εκλογών. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι δύο μονομάχοι των εκλογών. ΦΩΤΟ REUTERS
Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα στην Αυστραλία προηγείται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές με 71 έδρες, έναντι 69 των Εργατικών της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Οι Συντηρητικοί απέχουν πλέον μόλις 5 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία των 76 βουλευτών που απαιτούνται για την Κάτω Βουλή. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ωστόσο, η μάχη είναι αμφίρροπη και κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι βέβαιο για τα τελικά αποτελέσματα. Είναι δε πολύ πιθανό, για πρώτη φορά μετά το 1940 να μην προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Αυστραλία. Σε τέτοια περίπτωση, οι Εργατικοί θα πρέπει να στραφούν προς τους Πράσινους για να κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Εργατική πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, τόνισε πως οι εκλογές είναι τόσο αμφίρροπες για να μπορέσει κανείς να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα. «Οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν, όμως θα απαιτήσει λίγο χρόνο παραπάνω για να καθορίσουμε επακριβώς αυτό που είπαν», τόνισε η Γκίλαρντ ενώπιον οπαδών της στη Μελβούρνη, εμπνεόμενη από ανάλογες δηλώσεις του πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. «Κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές αυτές είναι ιδιαζόντως αμφίρροπες για να προδικάσουμε ο,τιδήποτε» για το αποτέλεσμα, τόνισε.

“Είναι μία πολύ άσχημη βραδιά για τους Εργατικούς. Φαίνεται πως θα πρέπει τώρα να συνδιαλεχθούμε με τους Πράσινους”, σχολίασε ο Εργατικός, Μαρκ Άρμπιμπ.

Η 48χρονη πρωθυπουργός, που εκπαραθύρωσε τον Ιούνιο τον Κέβιν Ρουντ από την ηγεσία, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευθεί το θετικό ρεύμα στις δημοσκοπήσεις. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο 52χρονος αντίπαλός της, Συντηρητικός, Τόνι Άμποτ μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Νωρίτερα, τα exit polls έδειναν προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα έναντι του Συντηρητικού, από 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες.

 
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι στήθος με στήθος. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08.00 (τοπική ώρα, 01.00 ώρα Ελλάδας) και τα τελευταία θα κλείσουν στις 20.00 (13.00 ώρα Ελλάδας). Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Αυστραλία και οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 150 βουλευτές της κάτω βουλής και τους μισούς από τους 76 γερουσιαστές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε