Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές στην Ιταλία μέρος… δεύτερο

Εκλογές στην Ιταλία μέρος… δεύτερο

Οι κάλπες άνοιξαν κι έκλεισαν την Κυριακή και το ίδιο γίνεται και σήμερα στην Ιταλία. Οι Ιταλοί ψηφίζουν για δεύτερη μέρα. Στις 19:00 το απόγευμα αναμένονται τα πρώτα exit poll των βουλευτικών εκλογών.

Σήμερα, δεύτερη μέρα των εκλογών, οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 15:00 (ώρα Ιταλίας, 16:00 ώρα Ελλάδας).

Όλη η Ευρώπη και κυρίως οι αγορές έχουν στρέψει το βλέμμα της στην Ιταλία για το αποτέλεσμα των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών. Οι μόνοι που φαίνεται να μην ενδιαφέρονται είναι οι ίδιοι οι Ιταλοί ψηφοφόροι. Βέβαια, έπαιξε το ρόλο της και η κακοκαιρία.

Την πρώτη μέρα των εκλογών, η προσέλευση ήταν μειωμένη και αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το ποιο κόμμα θα καταφέρει να επικρατήσει. Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες έφτασε στο 55,71% έναντι του 62,5% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, το 2008.

Το χιόνι που έπεσε στη βόρεια Ιταλία φαίνεται πως αποθάρρυνε πολλούς ψηφοφόρους –ιδιαίτερα της μεγαλύτερης ηλικίας- κάτι που οι αναλυτές εικάζουν ότι θα μειώσει την υποστήριξη στα «παραδοσιακά» κόμματα. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά οι Ιταλοί καλούνται στις τάξεις μέσα στο χειμώνα. Συνήθως, οι εκλογές γίνονταν άνοιξη.

Στην περιοχή της Μπολόνια, στο Μιλάνο, στο Τορίνο και σε πολλούς άλλους νομούς της Βόρειας Ιταλίας, οι εκλογείς ψηφίζουν, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα που προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους των πόλεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Μόντι να κινηθεί κάπου στο 12% και ο Μπέπε Γκρίλο θα είναι η έκπληξη με ένα ποσοστό που δεν αποκλείεται να φτάσει στο 22%!

Η επιτυχία του Γκρίλο και του κινήματος των Πέντε Αστέρων ίσως περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Το πιθανότερο είναι πως θα λάβει ποσοστό περίπου στο 27% και θα περιοριστεί στη δεύτερη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυμνόστηθες την… έπεσαν στον Μπερλουσκόνι έξω από το εκλογικό κέντρο! (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Μπερλουσκόνι: «Ήθελα να αγοράσω ελληνικό νησί να σας βοηθήσω»

Μειωμένη η συμμετοχή στις ιταλικές εκλογές

Στις κάλπες 47 εκ. Ιταλοί – “Έσπασε” την προεκλογική σιωπή ο Μπερλουσκόνι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε