Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές το Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη

Διαδηλωτές εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η κάτω βουλή πρόκειται να διαλυθεί μεταξύ 15ης και 30ής Σεπτεμβρίου ώστε να διεξαχθούν εκλογές το Νοέμβριο.

 

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες διαρκούν εβδομάδες με 27 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 1.000 να έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια κατά την διάρκειά τους.
 
“Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την ημερομηνία”, είπε ο Αμπίσιτ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διάλυσης της βουλής, που οι διαδηλωτές απαιτούν πριν τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους–οι οποίες έχουν παραλύσει την Μπανγκόκ.
 
Ερωτηθείς εάν αυτό θα συμβεί στην διάρκεια της περιόδου από την 15η ως την 30ή Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος χθες Τετάρτη, ο Αμπίσιτ απάντησε “ναι”.
 
Οι διαδηλωτές, που είναι γνωστοί με το προσωνύμιο “Κόκκινα Πουκάμισα”, διεξάγουν εκστρατεία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκρίνουν το “σχέδιο” του Αμπίσιτ, που προσβλέπει στην διοργάνωση βουλευτικών εκλογών την 14η Νοεμβρίου.
 
Αλλά μετά την μακρά, πικρή και αιματηρή αναμέτρηση κυβέρνησης-διαδηλωτών, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είναι καχύποπτοι και ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες πριν αποχωρήσουν από το άτυπο “στρατόπεδό” τους, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.
 
Βουλευτές των Δημοκρατικών συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στη βουλή ώστε να αποσαφηνίσουν την διαδικασία “εθνικής συμφιλίωσης” και να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα της διάλυσης του σώματος.
 
Αν και κορυφαία στελέχη των “Κόκκινων” εκφράστηκαν θετικά για το σχέδιο, τόνιζαν ότι οι διαδηλωτές πρέπει να παραμείνουν “σε επιφυλακή”, καθώς, όπως τόνισαν, “δεν εμπιστευόμαστε τους Δημοκρατικούς και τον Αμπίσιτ”.
 
Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κυρίως φτωχοί από την επαρχία, ειδικά το βορρά, και μέλη της εργατικής τάξης των πόλεων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
 
Η αντιπολίτευση –μεγάλο μέρος της οποίας στηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006– ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, που θεωρεί αντιδημοκρατική, διότι διορίστηκε με τη στήριξη του στρατού μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αφού δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση συμμάχων του Τάκσιν.
 
Ο νόμος στην Ταϊλάνδη ορίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να έχει διάρκεια 45-60 ημερών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε