Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκοιμήθη ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος

Εκοιμήθη ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος

Σε μία δύσκολη περίοδο για τη Συρία, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της περιοχής έχασαν τον πνευματικό τους ηγέτη.

Ο εκατοστός εβδομηκοστός Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος IV, εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 92 ετών. Ο μακαριστός πατριάρχης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου εισήχθη χθες, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ιγνάτιος Δ΄(Χαζίμ) ήταν ο εκατοστός εβδομηκοστός Πατριάρχης Αντιοχείας. Γεννήθηκε το 1920 στο Mhardey της Συρίας, κοντά στην πόλη Χάμα, όπου τελείωσε το σχολείο. Παιδί αραβικής ορθόδοξης οικογένειας, σε πολύ νεαρή ηλικία ο Χάζιμ στράφηκε προς την εκκλησία.

Σπούδαζε Φιλολογία στη Βηρυτό, όταν χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια, το 1945, πήγε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Επιστρέφοντας, ίδρυσε την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Balamand του Λιβάνου. Το 1961 χειροτονήθηκε Επίσκοπος, ενώ το 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Λαοδικείας, στη Συρία.

Εννέα χρόνια μετά, στις 2 Ιουλίου του 1979, εξελέγη Πατριάρχης της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε καί Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής, με το όνομα Ιγνάτιος Δ’.

Η ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας είναι μία από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της ανατολικής ορθόδοξης κοινότητας, με ένα εκατομμύριο πιστούς, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στη Συρία. Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας έχει μείνει στο περιθώριο του κινήματος κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Διαβάστε

Πέθανε ο πατριάρχης της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε