Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ιάβα – Απομακρύνονται 19.000 πολίτες

Πανικό στους κατοίκους της Ιάβα προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι και ήδη οι τοπικές αρχές εκκενώνουν τις κοντινές περιοχές.

«Ακούσαμε τρεις εκρήξεις περίπου στις 18:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) που προκάλεσαν την έκλυση ηφαιστειακής τέφρας σε ύψος έως και 1,5 χιλιομέτρων», ανακοινώθηκε από το κέντρο ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας, Surono.

Οι αρχές της Ινδονησίας είχαν αυξήσει από τη Δευτέρα το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο σημείο ενόψει του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου. «Οι άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε το Surono.

Το ηφαίστειο Μεράπι, που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από την πόλη Γιογκιακάρτα, είναι το πιο ενεργό από τα ηφαίστεια της Ινδονησίας με εκρήξεις κάθε τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο.

Τελευταία φορά εξερράγη το 2006 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Αυτή η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά το σεισμό της 27ης Μαΐου 2006 μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην πόλη Γιογκιακάρτα και προκάλεσε το θάνατο 5.800 ανθρώπων.

Η πιο φονική έκρηξη του Μεράπι σημειώθηκε το 1930 οπότε 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε