Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Έκρυψαν το… «τσεκούρι του πολέμου» Σαρκοζί-Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS

Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους, θέτοντας τέλος στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε για το θέμα των Ρομά.

Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (OMD). Χαρακτήρισαν «ασήμαντη και αβάσιμη» την αντιπαράθεσή τους και σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία «αιφνιδιάστηκαν από πολεμική των μέσων ενημέρωσης» που ακολούθησε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Τότε, στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Μέρκελ στηρίζει την πολιτική εκδίωξης των Ρομά, την οποία έχουν επικρίνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε μάλιστα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να προχωρήσει στην «εκκένωση καταυλισμών» εντός των προσεχών εβδομάδων. Το Βερολίνο τον διέψευσε αμέσως ενώ λίγο αργότερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βερστερβέλε, έκανε λόγο για «παρεξήγηση».

Η συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, έγινε «κατόπιν πρότασης της Γερμανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας όμως ότι ήταν επιθυμία και των δύο ηγετών.

Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και ο Σαρκοζί συνοδευόταν από το γιο του, Λουί, και τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, την οποία η Μέρκελ προσκάλεσε στο Βερολίνο ως πρέσβειρα του Παγκόσμιο Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε