Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Έξαλλος ο Ερντογάν – Διαψεύδει τους λογαριασμούς στην Ελβετία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η… μπάλα των αποκαλύψεων του Wikileaks πήρε και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και πολλούς άλλους ηγέτες κρατών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όμως, είναι ο πρώτος που μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διατηρεί παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ο Ερντογάν το διέψευσε και μάλιστα οργισμένα, καλώντας την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τους συντάκτες των απόρρητων αυτών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

«Δεν έχω δεκάρα στις ελβετικές τράπεζες, συνεπώς δεν έχω τίποτε να αποδείξω»,, δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα και εμφανώς οργισμένος, καταφέρθηκε δριμύτατα εναντίον του φιλελεύθερου Τύπου και της τουρκικής αντιπολίτευσης που αναπαρήγαγαν τις αποκαλύψεις του Wikileaks, κατηγορώντας τους ότι αναμεταδίδουν με καιροσκοπισμό κουτσομπολιά.

«Αν εσείς (ο Τύπος και η αντιπολίτευση) αποδείξετε πως αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθώ από τη θέση μου, όμως θα κάνετε κι εσείς το ίδιο;», τόνισε.

Το διπλωματικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 30/12/2004, που αφορά στον Τούρκο πρωθυπουργό και έχει το χαρακτηρισμό «απόρρητο», ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν γράφει: «Ακούσαμε από δύο επαφές ότι ο Ερντογάν έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες». Ο διπλωμάτης γράφει πως οι εξηγήσεις του Ερντογάν σχετικά με την προσωπική περιουσία του “χωλαίνουν”.

Σύμφωνα με τον Έντελμαν, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα αγαθά του προέρχονται από δώρα που προσφέρθηκαν από προσκεκλημένους στο γάμο του γιου του και ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει όλα τα έξοδα για την εκπαίδευση των τεσσάρων παιδιών του στις ΗΠΑ.

Οι υποψίες που αναφέρθηκαν από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σχετικά με την περιουσία του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκαν από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, ο Ερντογάν έχει πολλάκις βρεθεί στο στόχαστρο για το πόθεν έσχες της περιουσίας του. Έχουν ασκηθεί εις βάρος του πολλές δικαστικές διώξεις και σε όλες έχει αθωωθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε