Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Εξέγερση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολόμπο – 27 οι νεκροί

Εξέγερση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολόμπο – 27 οι νεκροί

Έρευνα ξεκίνησε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα μετά την εξέγερση που εκδηλώθηκε χθες Παρασκευή σε φυλακή του Κολόμπο και κόστισε τη ζωή σε 27 ανθρώπους ενώ ακόμη 43 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Σωφρονιστικής Μεταρρύθμισης Τσαντρασίρι Γκαζαντίρα.

Μια τριμελής ομάδα ξεκίνησε την έρευνα, την ώρα που και άλλες σοροί κρατουμένων απομακρύνθηκαν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ουελικάντα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Ερευνούμε το συμβάν, αλλά και το πώς οι κρατούμενοι κατάφεραν να διαρρήξουν την οπλοθήκη της φυλακής», δήλωσε ο Γκαζαντίρα ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κρατούμενοι διέρρηξαν την οπλοθήκη της φυλακής, πήραν 82 όπλα και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, αγνοώντας τις εκκλήσεις των φρουρών να παραδοθούν.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Εθνικού Νοσοκομείου στο Κολόμπο Ανίλ Ζασίνγκε είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 43.

«Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται 13 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, τέσσερις στρατιώτες κι ένας περαστικός», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μεταξύ των τραυματιών από σφαίρες συγκαταλέγεται και ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις φυλακές Ουελικάντα, η οποία ξέσπασε στη διάρκεια έρευνας των κελιών για ναρκωτικά και λαθραία κινητά τηλέφωνα, αναγκάστηκε να επέμβει και ο στρατός.

Ορισμένοι από τους κρατουμένους επιχείρησαν να δραπετεύσουν και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και δακρυγόνα κατά των εξεγερμένων, δήλωσε στρατιωτική πηγή που δεν θέλήσε να κατονομαστεί.

Κρατούμενοι είχαν ανέβει στη στέγη της φυλακής και πυροβολούσαν κατά των στρατιωτών και των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν στα πυρά. Σποραδικά πυρά ακούγονταν επί τουλάχιστον τρεις ώρες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Οι κρατούμενοι κατέβηκαν από τη στέγη μόλις έπεσε η νύχτα και οι αρχές έκοψαν την παροχή ρεύματος.

Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν έξι κρατούμενους που δραπέτευσαν και κάποια από τα όπλα που εκλάπησαν από την οπλοθήκη.

Αυτή η εξέγερση είναι η σοβαρότερη που έχει σημειωθεί σε φυλακές από το 1983, οπότε 35 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια εθνοτικών συγκρούσεων στην ίδια φυλακή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε