Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εξέγερση σε φυλακή της Βενεζουέλας με 25 νεκρούς

Το κεντρικό κτίριο των φυλακών έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. ΦΩΤΟ REUTERS
Δυνάμεις της εθνοφρουράς συνεχίζουν την επιχείρηση για να θέσουν υπό έλεγχο φυλακή όπου έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι σε ταραχές αυτή την εβδομάδα.
Δυνάμεις της εθνοφρουράς εξακολουθούσαν να προσπαθούν χθες να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στη φυλακή Ελ Ροντέο, στη βόρεια Βενεζουέλα, όπου κρατούνται πολλαπλάσιοι κρατούμενοι από όσους χωρούν, μετά τις ταραχές αυτής της εβδομάδας στις οποίες έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές.
 
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου διεξάγουν από την Παρασκευή επιχείρηση στη φυλακή, βόρεια του Καράκας, στην πολιτεία Μιράντα, όπου κρατούνται χιλιάδες κρατούμενοι παρότι έχει ονομαστική χωρητικότητα συνολικά 750 εγκλείστων.
 
Περίπου 4.000 άνδρες της εθνοφρουράς και των αλεξιπτωτιστών έχουν αναπτυχθεί για να ανακαταλάβουν την φυλακή, όπου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί με διαταγή των αρχών. Το σωφρονιστικό ίδρυμα δεν είχε περιέλθει ακόμα στον έλεγχό τους χθες.
 
Περίπου 2.500 κρατούμενοι έχουν ήδη μεταχθεί σε άλλες φυλακές, ενώ άλλοι 1.000 αναμένεται να μεταχθούν από την ασφυκτικά γεμάτη φυλακή, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι.
 
Ωστόσο περίπου 1.300 κρατούμενοι αρνούνται να δώσουν ένα τέλος στην εξέγερσή τους, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε εκ νέου να υπάρξει διάλογος.
 
Η επιχείρηση έχει στόχο «την αποκατάσταση της τάξης και τον αφοπλισμό των κρατουμένων», μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους στη φυλακή Ελ Ροντέο οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους, 21 κρατούμενους και έναν επισκέπτη, δήλωσε ο Ελ Αϊσάμι.
 
Άλλοι τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν έκτοτε.
 
Οι ταραχές είναι οι πιο αιματηρές στις φυλακές της Βενεζουέλας από τη σύγκρουση ανάμεσα σε κρατούμενους και φρουρούς που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 27 ανθρώπους το 1999.
 
Περίπου 300 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω επεισοδίων βίας μέσα στις φυλακές και λόγω των άσχημων συνθηκών εγκλεισμού, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ο πληθυσμός των εγκλείστων έχει αυξηθεί στους 50.000 ανθρώπους στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Ρεϊνάλδο Ιδάλγο, εκτελεστικό γραμματέα του ανώτερου σωφρονιστικού συμβουλίου, παρότι η χώρα έχει δυνατότητα εγκλεισμού περίπου 15.000 ανθρώπων, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
 
Πρόσφατα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα υπουργείο με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ και στόχο να βελτιώσει και να “εξανθρωπίσει” το σωφρονιστικό σύστημα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε