Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εξετάζει το ΔΝΤ την εκταμίευση του δανείου στην Ισλανδία

Εξετάζει το ΔΝΤ την εκταμίευση του δανείου στην Ισλανδία

Από το ΔΝΤ ανακοινώθηκε ότι, ορισμένα κράτη-μέλη του “θα ερωτηθούν” συμβουλευτικά, πριν να εκταμιευθεί η υπόλοιπη βοήθεια προς τη χειμαζόμενη λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης ισλανδική οικονομία.

“Θα συνεργαστεί κι η ισλανδική κυβέρνηση (…) κατά τις αμέσως προσεχείς ημέρες, στη διαδικασία αυτή”, αναφέρθηκε από τους επικεφαλής αρμόδιους του ΔΝΤ, που ανέφεραν επίσης ότι, “δύο ισλανδοί υπουργοί είναι τις μέρες αυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα γιαυτόν τον σκοπό”.

Ένας Βρετανός και ένας Ολλανδός συμμετέχουν στο 24μελές ΔΣ του ΔΝΤ, δεδομένο που έχει τη σημασία του στον χειρισμό της υπόθεσης, που έχει ανακύψει με ένα ισλανδικό δάνειο περίπου δύο δισ.δολαρίων, από το ΔΝΤ. 

Η υπόθεση αυτή, από την αρχή της, έχει εξελιχθεί ως εξής : 

Τον Νοέμβριο 2008 το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιευθεί ένα δάνειο αξίας 2,1 δοσ.δολαρίων για την Ισλανδία από τα οποία, όμως, έως σήμερα έχει δοθεί στο Ρέικιαβικ περίπου το ήμισυ του ποσού.

-Ωστόσο, το υπόλοιπο μισό ποσό του ανωτέρω δανείου έχει δεσμευθεί, κατόπιν βρετανικών και ολλανδικών αντιρρήσεων, επειδή η ισλανδική κυβέρνηση διοργάνωσε δημοψήφισμα και κατόπιν, επειδή ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το “όχι”, αρνήθηκε να αποζημιώσει τους βρετανούς και ολλανδούς καταθέτες στις ισλανδικές τράπεζες–που επωφελούντο πολύ προνομιακών όρων. 

Καταθέσεις συνολικά 3,9 δισ.δολαρίων “χάθηκαν”, όταν όλο το ισλανδικό τραπεζικό σύστημα, στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, κυριολεκτικά κατέρρευσε. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι, ο Βρετανός και ο Ολλανδός αντιπρόσωπος στο ΔΣ του ΔΝΤ δεν θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν “βέτο”, ώστε να μην εκταμιευθεί το υπόλοιπο δάνειο προς την Ισλανδία, παρά μόνον εάν απόσχουν από τη σχετική ψηφοφορία πολλά άλλα μέλη του 24μελούς Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η οριστική ημερομηνία ψηφοφορίας για το ζήτημα αυτό δεν έχει, πάντως, προσδιοριστεί. 

Τί αναμένουν Βρετανία και Ολλανδία

Η Ολλανδία και η Βρετανία αναμένουν «μία ολοκληρωμένη πρόταση» από την Ισλανδία, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για μία νέα οικονομική συμφωνία στην υπόθεση “Icesave” (απ την ομώνυμη επωνυμία τραπεζικού προγράμματος) , ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα ήδη απ το ολλανδικό υπουργείο των Οικονομικών.

«Είναι μία άποψη, που συμμεριζόμαστε με τη Βρετανία, πως αναμένουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα απευθύνεται στα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων πλευρών», τόνισε τότε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Νιλς Ρέντεκερ.

Η Ολλανδία και η Βρετανία «θα παράσχουν ικανό χρόνο στην Ισλανδία για να σκεφθεί», τόνισε ο Ρέντεκερ, προσθέτοντας πως Ολλανδοί και Βρετανοί θα είναι «λογικοί και εποικοδομητικοί» τη στιγμή, που θα συζητήσουν τη νέα πρόταση της Ισλανδίας, όπως αναφέρθηκε επίσης ταυτοχρόνως.

Μετά το “αρνητικό” δημοψήφισμα στην Ισλανδία για την υιοθέτηση, ή μη, μίας επαχθούς συμφωνίας για την επίλυση της υπόθεσης “Icesave”, ο ολλανδός υπουργός Οικονομίας, κ. Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ανακοίνωσε –σε επιστολή του την 6η Μαρτίου προς τον ισλανδό και τον βρετανό ομόλογό του– πως “παραμένει προσηλωμένος στην αναζήτηση μίας λύσης”, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε