Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Έξι χώρες της ΝΑ Ευρώπης ενισχύουν τη συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών

Έξι χώρες της ΝΑ Ευρώπης ενισχύουν τη συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών

Έξι χώρες της νοτιoανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για τη Μετανάστευση, το Άσυλο και τους Πρόσφυγες (MARRI) θα συνεχίσουν τη συνεργασία στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης και των συνόρων επιβεβαιώθηκε στο φόρουμ της Πρωτοβουλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγιεβο.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Φαχρουντίν Ράντοντσιτς ο οποίος προεδρεύει στην Πρωτοβουλία MARRI τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα επιτεύχθηκε υψηλός βαθμός συντονισμού και ανταλλαγής εμπειριών με κράτη – μέλη της ΕΕ με στόχο την καθιέρωση των καλύτερων προτύπων στον έλεγχο των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών.

“Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε σε γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη πορεία προς τον τελικό στόχο που είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ”, ανέφερε ο κ. Ράντονσιτς. Στις εργασίες του Φόρουμ έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και εκπρόσωποι της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι η ΕΕ κάνει λάθος όταν απειλεί με επαναφορά του καθεστώτος βίζας για τις χώρες της περιοχής λόγω του μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο με ψευδείς λόγους από τη νοτιοανατολική Ευρώπη που καταφθάνουν σε κράτη – μέλη της ΕΕ.

“Η επανεισαγωγή του καθεστώτος βίζας θα ήταν αρνητικό μήνυμα και ενθάρρυνση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή και θα έχει συνέπειες και όσον αφορά τη σχέση μας με την ΕΕ”, σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς. Πρότεινε δε στα κράτη – μέλη της ΕΕ που είναι αντιμέτωπα με το πρόβλημα της ροής αιτούντων άσυλο από τα Βαλκάνια με ψευδείς λόγους να αλλάξουν τον τρόπο εξέτασης και επεξεργασίας των αιτημάτων και να αποθαρρύνουν τους ψευδώς αιτούντες άσυλο.

“Η Γερμανία για κάθε μήνα αναμονής για άσυλο δίνει 700 ευρώ. Για 700 ευρώ μπορεί ακόμη και ένας υπουργός να αποφασίσει να ζητήσει άσυλο”, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας. Ανέφερε ακόμη ότι στη Σερβία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5.000 υπήκοοι κυρίως ασιατικών και αφρικανικών χωρών που αναμένουν εξέταση των αιτημάτων τους για άσυλο και ότι πρόκειται για παράνομους μετανάστες που συνελήφθησαν από την αστυνομία, στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε