Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εξοργισμένες οι Εβραϊκές οργανώσεις με το κήρυγμα του Βατικανού

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο ιεροκήρυκας Ρανιέρο Κανταλαμέσα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Μεγάλης Παρασκευής, στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, παρομοίασε τις κατηγορίες κατά του πάπα Βενέδικτου, για συγκάλυψη παιδεραστών, με τον κατατρεγμό των Εβραίων.

Ο κληρικός, ανέφερε, ενώπιον του ποντίφικα, ότι «έλαβε επιστολή από έναν φίλο του εβραϊκής καταγωγής», ότι παρακολουθεί «με αποστροφή τη συντονισμένη επίθεση κατά της Καθολικής Εκκλησίας, του πάπα και των πιστών της. Η μεταβίβαση της ευθύνης και η αναγωγή των προσωπικών σφαλμάτων σε συλλογικά, μου θυμίζουν τις πιο επαίσχυντες εκφάνσεις του αντισημιτισμού”, προσθέτει ο συγγραφέας της επιστολής. 

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των εβραϊκών οργανώσεων. «Η μαζική βία κατά των Εβραίων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι εκατομμυρίων ατόμων, ενώ η μαζική βία για την οποία έγινε λόγος στον Άγιο Πέτρο δεν προκάλεσε ούτε θανάτους ούτε καταστροφές», τόνισε ο πρόεδρος της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής, Γκάρι Γκριμπάουμ. 

“Είμαι εντελώς εμβρόντητος από αυτό. Είναι τρέλα”, δήλωσε ο Άμος Λουτσάτο, πρώην πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας. 

Το Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας υπογραμμίζει ότι «το κήρυγμα του Κανταλαμέσα ήταν υβριστικό και προσβλητικό τόσο για τα θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων όσο και για εκείνα του Ολοκαυτώματος». 

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εξήγησε ότι «η τοποθέτηση του καπουτσίνου μοναχού Κανταλαμέσα δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση του Βατικανού». «Πρόκειται απλώς για μια προσωπική έκφραση αλληλεγγύης από έναν πολίτη εβραϊκής καταγωγής», πρόσθεσε και τόνισε, ότι «ο ποντίφικας δεν συμμετείχε στη συγγραφή του χθεσινού κηρύγματος». 

Ο πάπας Βενέδικτος έχει κατηγορηθεί από τον αμερικανικό και τον γαλλικό Τύπο ότι δεν παρενέβη για να τιμωρήσει άμεσα τρεις κληρικούς που φέρονται να ευθύνονται για δεκάδες σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανηλίκων, οι οποίες σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του ’50 και ’60, στη Γερμανία, το 1980 και στην Κούβα, από το 1948 μέχρι το 1968. 
       
Διαβάστε επίσης:
“Η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας έχει χάσει κάθε αξιοπιστία”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε