Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Εξουδετέρωσαν βόμβα πριν φτάσει εκεί η βασίλισσα Ελισάβετ

REUTERS
REUTERS
Ιστορική επίσκεψη της Ελισάβετ στο Δουβλίνο. Είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη στην Ιρλανδία από το 1922. Φάρσα ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός.
Φάρσα αποδείχθηκε πως ήταν ο δεύτερος ύποπτος μηχανισμός που εντοπίστηκε στο Δουβλίνο, ανακοίνωσε ο ιρλανδικός στρατός, λίγο πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία.

    “Ηταν φάρσα, ένας μηχανισμός που έμοιαζε με αληθινό εκρηκτικό μηχανισμό”, τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού Πατ Ο’Κόνορ αναφερόμενος στο δέμα που εντοπίστηκε σε σταθμό του τραμ στο βόρειο Δουβλίνο.

    Νωριτερα, πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη μηχανισμό που βρέθηκε σε λεωφορείο κοντά στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα μάλιστα και η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έλαβε προειδοποίηση για βόμβα στο κεντρικό Λονδίνο από οργάνωση Ιρλανδών ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, το επίπεδο απειλής για τρομοκρατικό χτύπημα από Ιρλανδούς δεν αυξήθηκε.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη στην Ιρλανδία, εν όψει της επίσκεψης της βασίλισσας Ελισάβετ στη χώρα.
 

Μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας έλαβε χώρα στο Δουβλίνο, την παραμονή της επίσκεψής της, ενώ η Μητροπολιτική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες για απειλή για βόμβα από οργάνωση Ιρλανδών ρεπουμπλικάνων.
 
Σύμφωνα με την ιρλανδική αστυνομία, περίπου 4.000 άτομα θα ασχοληθούν με την ασφάλεια της βασίλισσας κατά την τετραήμερη επίσκεψή της στη χώρα.
 
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη στην Ιρλανδία μετά την ανεξαρτησία της, το 1922.
 
Ο τελευταίος Βρετανός μονάρχης που την επισκέφθηκε ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος ο Ε’ το 1911, όταν αποτελούσε ακόμα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σερ Τζον Μέιτζορ που βοήθησε στην καθιέρωση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας της Βορείου Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας 1990, δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή θα «επισφραγίσει» τις σχέσεις Βρετανίας και Ιρλανδίας.
 
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε