Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Εκστρατεία ΟΗΕ κατά των γάμων ανήλικων κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Εκστρατεία ΟΗΕ κατά των γάμων ανήλικων κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Ενα στα δύο κορίτσια παντρεύεται πριν τα 18 και ένα στα 6 πριν τα 15.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει το γεγονός αυτό “θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού στο Αφγανιστάν Γιαν Κούμπις, η χώρα οφείλει να “διασφαλίσει ότι όλα τα αναγκαία μέτρα λήφθηκαν ώστε να πληροί τις εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις του για την προστασία των κοριτσιών, που είναι παιδιά ακόμη, από παράνομες και βλαπτικές πρακτικές”.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία ορίζεται ως “κάθε γάμος που τελείται πριν από τα 18 έτη, πριν το κορίτσι να είναι έτοιμο ψυχολογικά να αντέξει τις ευθύνες ενός γάμου και οργανικά για να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί”, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Στο Αφγανιστάν το 46% των γάμων τελείται πριν η νύφη γίνει 18 ετών και το 15% πριν το κορίτσι συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.

Πέραν των σοβαρών συνεπειών όσον αφορά την εκπαίδευση, ο πρόωρος γάμος έχει επιπτώσεις στην υγεία “των κοριτσιών 10 έως 14 ετών που διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν κατά την περίοδο της κύησης, σε σχέση με τις νέες ηλικίας 20 έως 24 ετών”, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα αυτό, το ποσοστό θνησιμότητας είναι ακόμη 327 ανά 100.000, έναντι 1.500 το 2002 στο Αφγανιστάν. Μόνο σε 20 αφρικανικές χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη.

Ύστερα από 11 χρόνια διεθνούς παρουσίας, η θέση της γυναίκας στην αφγανική κοινωνία έχει βελτιωθεί, κυρίως στις πόλεις όπου η ξένη επιρροή είναι μεγαλύτερη. Αντίθετα οι επαρχίες παραμένουν προσηλωμένες στην παράδοση με τη γυναίκα να έχει κατώτερο ρόλο.

Την περίοδο 1996-2001 όταν οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, στερούσαν κάθε δικαίωμα από τις γυναίκες να σπουδάσουν, να εργαστούν, ακόμη και να βγουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα, μέλους της οικογένειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε