Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκστρατεία του Μπερσάνι εναντίον του Μπερλουσκόνι

Εκστρατεία του Μπερσάνι εναντίον του Μπερλουσκόνι

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και υποψήφιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια εκστρατεία “υπέρ της χρήσιμης ψήφου” ενόψει των εκλογών στην Ιταλία.

Ο Μπερσάνι δήλωσε σήμερα πως το PD “είναι η μόνη (πολιτική) δύναμη η οποία είναι σε θέση να κλείσει τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι”, προσθέτοντας ότι “όποιος κάνει πως δεν το καταλαβαίνει, βοηθά τον Καβαλιέρε”. Για τον Μπερσάνι, “η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει όλους τους νόμους που ευνοούν μεμονωμένα πρόσωπα και περιπτώσεις”.

Το PD ιεραρχεί ως κύριες προτεραιότητές του, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ιταλία και στη θέσπιση μια σειράς νέων νόμων κατά της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναφερόμενος στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο Μπερσάνι εκτίμησε ότι “θα πρέπει να καταργηθεί για τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες δεν ξεπερνά τα πεντακόσια ευρώ”, ενώ προανήγγειλε υψηλότερους φόρους για ακίνητα η αξία των οποίων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει εντονότερη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μια κοινή εκστρατεία Μπερσάνι-Ρέντσι θα μπορούσε να συμβάλει να εξασφαλιστεί η ψήφος ενός σημαντικού ποσοστού κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι διστάζουν ως τώρα να εμπιστευθούν ένα κόμμα που έχει ρίζες στην ευρωκομμουνιστική παράδοση.

Σε ότι αφορά τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά κι Ελευθερία, Ιταλοί Σοσιαλιστές) αφήνει ανοικτά “κανάλια επικοινωνίας” με το κέντρο του Μάριο Μόντι, αλλά παράλληλα επιδιώκει διάλογο και με το αριστερό νεοσυσταθέν κίνημα Επανάσταση Πολιτών, του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόϊα.

Οι αναλυτές συνεχίζουν όμως να υπογραμμίζουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην γερουσία: αν η κεντροδεξιά συμμαχία Μπερλουσκόνι-Λέγκας κερδίσει στην ευρύτερη περιφέρεια του Μιλάνου μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την κατίσχυση της κεντροαριστεράς.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται, τουλάχιστον θεωρητικά, να προκηρυχθούν νέες εκλογές -αποκλειστικά και μόνο για την γερουσία- από την στιγμή που στην βουλή, θεωρείται βέβαιη, έως τώρα, η επικράτηση της “προοδευτικής συμμαχίας” του Μπερσάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε