Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκτέλεσαν κρατούμενο για φόνο που έκανε πριν από 32 χρόνια!

Εκτέλεσαν κρατούμενο για φόνο που έκανε πριν από 32 χρόνια!
Ένας κρατούμενος εκτελέστηκε στο Τέξας για το φόνο ενός αστυνομικού πριν από 32 χρόνια.

 

Οι αρχές στην πολιτεία του Τέξας θανάτωσαν χθες Τρίτη τον Ντέιβιντ Πάουελ, 59 ετών, για το φόνο ενός αστυνομικού πριν 32 χρόνια, μετά την απόρριψη μιας σειράς εφέσεων και αιτημάτων για επιείκεια.
 
Ο Πάουελ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το φόνο, την 18η Μαΐου 1978, του Ραλφ Αμπλανέδο, ενός αστυνομικού που τον σταμάτησε για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, με αυτόματο όπλο.
 
Ο Πάουελ έγινε, έτσι, ο άνθρωπος που παρέμεινε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φυλακισμένος εν αναμονή της εκτέλεσής του στην ιστορία. Πολλοί υποστήριζαν την μετατροπή της ποινής του, τόσο λόγω του χρόνου που μεσολάβησε, όσο και για την υποδειγματική συμπεριφορά του στη φυλακή και την έκφραση μετάνοιας για το έγκλημα.
 
Ο Πάουελ ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά το 1978, όταν πυροβόλησε τον Αμπλανέδο με ένα AK-47. Ο αστυνομικός δέχθηκε πολλές σφαίρες αλλά κατάφερε να ειδοποιήσει μέσω ασυρμάτου και να περιγράψει τον δράστη.
 
Ο Πάουελ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών την ίδια χρονιά. Η απόφαση ανατράπηκε μετά από έφεση, αλλά η υπόθεση επανεκδικάστηκε το 1991, όταν και καταδικάστηκε εκ νέου σε θάνατο. Το αποτέλεσμα και αυτής της δίκης ανατράπηκε μετά από έφεση–και ακολούθησε μια τρίτη δίκη που επαναβεβαίωσε την ποινή.
 
Υποστηρικτές του Πάουελ –ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία– σημείωσαν ότι μετά από 32 χρόνια, ο άλλοτε τοξικομανής μεταμορφώθηκε σε “υποδειγματικό κρατούμενο και εξαιρετικό άνθρωπο”. Ο Πάουελ φέρεται να βοήθησε συγκρατούμενούς του και να έμαθε αρκετούς να διαβάζουν.
 
Ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν άλλο ένα επιχείρημα όσων τάσσονταν υπέρ της μετατροπής της ποινής του. Ακόμα και ο Τζον Πολ Στίβενς, μέλος του ανώτατου δικαστηρίου που αποχωρεί, τάχθηκε εναντίον της μακρόχρονης αναμονής για την εκτέλεση κρατουμένων.
 
Νωρίτερα εφέτος, η Αλαμπάμα εκτέλεσε έναν κρατούμενο για μια δολοφονία που είχε διαπράξει πριν 33 χρόνια.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε