Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έκθεση σοκ της Europol: Δεκάδες τζιχαντιστές είναι ήδη στην Ευρώπη – Όλη η ΕΕ είναι υπο απειλή

Έκθεση σοκ της Europol: Δεκάδες τζιχαντιστές είναι ήδη στην Ευρώπη – Όλη η ΕΕ είναι υπο απειλή

– Από την έκθεση δεν εξαιρείται καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε και η Ελλάδα
– Οι επιθέσεις που περιμένουν είναι: μαζικοί πυροβολισμοί, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, επιθέσεις με μαχαίρια
– Όσο το Ισλαμικό Κράτος ηττάται στα πεδία των μαχών στην Συρία και στο Ιράκ τόσο περισσότεροι μαχητές του θα έρχονται στην Ευρώπη για να εξαπολύσουν θανατηφόρες επιθέσεις

Προβληματισμό προκαλεί έκθεση της αστυνομικής υπηρεσίας της Europol σύμφωνα με την οποία το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη. Από την έκθεση δεν εξαιρείται καμία χώρα της ΕΕ – με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Η Europol τονίζει ότι δεκάδες μαχητές βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος και πολλοί ακόμα είναι πιθανό να φθάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τις ήττες που υφίσταται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε έκθεσή της για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους στην 28μελή Ένωση, η Europol ανέφερε πως οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από μαζικούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας όπως αυτές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες έως επιθέσεις με μαχαίρια και άλλους τρόπους από ριζοσπάστες που δρουν μεμονωμένα.

Παγιδευμένα αυτοκίνητα και απαγωγές, που είναι κοινή πρακτική στη Συρία, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ως τακτικές και στην Ευρώπη, ανέφερε η Europol, ενώ προστατευόμενες εγκαταστάσεις όπως ηλεκτρικοί σταθμοί ενέργειας και πυρηνικοί σταθμοί δεν θεωρούνται ύψιστοι στόχοι.

Ουσιαστικά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπό απειλή, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό στη Συρία, ανέφερε η Europol, προειδοποιώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εισχωρήσει στις κοινότητες των σύρων προσφύγων στην Ευρώπη στην προσπάθεια να προκαλέσει εχθρότητα στις τάξεις των μεταναστών.

“Αν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί ή εξασθενήσει σημαντικά στη Συρία/στο Ιράκ από τις δυνάμεις του συνασπισμού, μπορεί να υπάρξει ένας αυξανόμενος ρυθμός στην επιστροφή ξένων μαχητών και των οικογενειών τους από την περιοχή στην ΕΕ ή σε άλλες περιοχές συγκρούσεων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Europol.

Η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ ανέφερε πως το ΙΚ είναι πιθανό επίσης να αρχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις και να στέλνει μαχητές στην Ευρώπη από τη Λιβύη και πως και άλλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και των παραφυάδων της, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ήπειρο.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ δήλωσε πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέτειναν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του ΙΚ, με αποτέλεσμα να αποτραπούν περισσότερες συνωμοσίες. “Ωστόσο”, είπε, “η σημερινή έκθεση δείχνει πως η απειλή εξακολουθεί να είναι υψηλή και περιλαμβάνει διάφορα συστατικά τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε