Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Εκτός Γερουσίας ο Έλληνας «εκλεκτός» του Ομπάμα – Τι έκαναν οι ομογενείς υποψήφιοι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν οι νικητές και στη… διαμάχη των ομογενών υποψηφίων. Εκτός Γερουσίας ο επιστήθιος φίλος του Μπαράκ Ομπάμα, Αλέξης Γιαννούλιας, εντός η Ολυμπία Σνόου.

Η αποτυχία ομογενών υποψηφίων να εκλεγούν σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα έχει σκορπίσει απογοήτευση στην κοινότητα των ομογενών στις ΗΠΑ. Κυρίως η ήττα του, Αλέξη Γιαννούλια, του «εκλεκτού» του Μπαράκ Ομπάμα για την έδρα του στο Ιλινόις, ο οποίος έχασε από το Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Μαρκ Κιρκ, με διαφορά μόλις 2% (48,4% – 46,1%).

Ο 34χρονος ομογενής διεκδικούσε τη θέση που κατείχε στη Γερουσία ο νυν Αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για να στηρίξει τον ομογενή πολιτικό. Είχε μεταβεί δυο φορές στο Σικάγο, το ίδιο η Μισέλ Ομπάμα, αλλά και και ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Έτσι, το μόνο άτομο ελληνικής καταγωγής που υπάρχει στην 100μελή Γερουσία εξακολουθεί να είναι η Ρεπουμπλικανή από την πολιτεία Μέιν, Ολυμπία Σνόου, η οποία θεωρείται «μετριοπαθής», ψηφίζοντας υπέρ νομοσχεδίων που προώθησε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας για τους Δημοκρατικούς επηρέασε αρνητικά και την εκλογική αναμέτρηση πολλών Δημοκρατικών υποψηφίων που διεκδικούσαν την επανεκλογή τους στην ομοσπονδιακή Βουλή, όπως των ομογενών: Ζακ Σπέις στο Οχάιο, Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα και Σούζαν Κοσμάς στη Φλόριντα, οι οποίοι έχασαν από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφεραν να επανεκλεγούν οι: Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός, Μέριλαντ), Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα), Σέρι Μπέρκλι (Δημοκρατική, Νεβάδα) και Νίκη Τσόγκα (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη), η οποία ήταν η σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την Προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα.

Επίσης, ηττήθηκε στη Φλόριντα ο κυπριακής καταγωγής Τσάρλι Κριστ, ο οποίος ως ανεξάρτητος υποψήφιος διεκδικούσε θέση στη Γερουσία, ενώ πριν τέσσερα χρόνια εκλέχτηκε κυβερνήτης της Πολιτείας του με την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ηττήθηκαν και άλλοι ομογενείς και των δυο κομμάτων, που διεκδικούσαν διάφορα πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα, όπως για τη Βουλή ο Ντιν Σκόδρας (Ρεπουμπλικανός, Μέιν) και ο Ρεπουμπλικανός Χάρι Γουίλσον για τη θέση του οικονομικού ελεγκτή της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης επανεκλέχτηκε ο Ρεπουμπλικανός Ντιν Σκέλος από την Κομητεία Νάσο, ο οποίος κέρδισε ένα άλλο ομογενή, τον Δημοκρατικό Τζορτζ Σάββα. Ο Μιχάλης Γιάνναρης, μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας την πολιτειακή Βουλή, εκλέχτηκε στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας.

Τη θέση του κέρδισε στην πολιτειακή Βουλή η Αραβέλλα Σιμωτά, ενώ στην περιοχή Μπρούκλιν και Στάτεν Αιλαντ, όπου επίσης ζουν δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής, εκλέχτηκε στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Η Δημοκρατική Μαριάννα Σπυροπούλου, θυγατέρα του Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, εκλέχτηκε στο Συμβούλιο των Επιτρόπων της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων Σικάγου. Στην πολιτεία του Βέρμοντ εκλέχτηκε στο αξίωμα του Γραμματέα της πολιτείας ο Τζιμ Κόντος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε