Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Εκτός Ουάσινγκτον ο Τούρκος πρεσβευτής μέχρι νεοτέρας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σε τεταμένο κλίμα παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ο Τούρκος πρεσβευτής παραμένει εκτός Ουάσινγκτον μέχρι νεοτέρας.

Αιτία για το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών η απόφαση της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας ήταν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν προτίθεται να τον επαναφέρει άμεσα. 

«Δε θα στείλουμε πίσω τον πρεσβευτή μας στην Ουάσινγκτον έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης. Και έστειλε το μήνυμά του προς την Ουάσινγκτον. «Η Αμερική δεν θα πρέπει να στερηθεί έναν τόσο στρατηγικό σύμμαχο όπως η Τουρκία για μια τέτοια υπόθεση». 

«Η ψηφοφορία έμοιαζε με φάρσα», δήλωσε επίσης αναφερόμενος στην ψήφιση της απόφασης από την Επιτροπή του Κογκρέσου την περασμένη Πέμπτη. 

Το κείμενο της απόφασης, το οποίο, ακόμη κι αν εγκριθεί από το σύνολο του σώματος, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να «χαρακτηρίσει γενοκτονία τη συστηματική και σκόπιμη εξόντωση 1.500.000 Αρμενίων», το διάστημα 1915-1917. Η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Διαβάστε επίσης
Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων – Φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Πίσω ολοταχώς κάνουν οι ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε