Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκτός κούρσας για την εκλογή ο καρδινάλιος που κατηγορείται για «ανάρμοστες πράξεις»

Εκτός κούρσας για την εκλογή ο καρδινάλιος που κατηγορείται για «ανάρμοστες πράξεις»

Μπορεί η Εκκλησία να δηλώνει πως οι καρδινάλιοι που κατηγορούνται για ανάρμοστες πράξεις να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα, αλλά τουλάχιστον ένας είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.

Ο καρδινάλιος Κιθ Ο’ Μπράιεν, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Βρετανία, υπέβαλε την παραίτησή του, λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις πως είχε «ανάρμοστη» συμπεριφορά προς άλλους ιερωμένους.

«Ο Άγιος Πατέρας αποφάσισε πλέον ότι η παραίτησή μου θα ισχύσει από σήμερα, 25η Φεβρουαρίου 2013», ανέφερε ο Κιθ Ο’ Μπράιεν, ο οποίος αναμενόταν να λάβει μέρος στο κογκλάβιο που θα αναδείξει τον επόμενο Πάπα.

Στην ανακοίνωσή του ο καρδινάλιος επιβεβαιώνει ότι «δεν θα τους συνοδεύσω (σ.σ. τους άλλους καρδινάλιους) για αυτό το κογκλάβιο». Εξήγησε πως «δεν θα ευχόμουν η προσοχή των μέσων ενημέρωσης στη Ρώμη να επικεντρωθεί σε εμένα–αλλά μάλλον στον Πάπα Βενέδικτο Ιστ’ και στον διάδοχό του».

Ο Ο’ Μπράιεν, φέρεται να συμπεριφερόταν με ανάρμοστο τρόπο επί 30 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer. Ο αρχιεπίσκοπος του Σεντ Άντριους και του Εδιμβούργου, αρνήθηκε ότι αυτό είναι αλήθεια.

Όμως ο Πάπας Βενέδικτος αποδέχθηκε την παραίτησή του.

Και ενώ ο Ο’ Μπράιεν παραιτείται, ο επίσκοπος πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων, αρμόδιος για τις υποθέσεις παιδεραστίας στο Βατικανό, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στο κονκλάβιο των καρδιναλίων που θεωρούνται ύποπτοι για συγκάλυψη πράξεων παιδεραστίας από ιερείς.

“Έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να λάβουν μέρος στο κογκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο Πάπα” είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, ο επίσκοπος Σκικλούνα. Όπως είπε οι άνθρωποι αυτοί που σιώπησαν “φοβούμενοι ένα σκάνδαλο” έχουν, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, “το δικαίωμα και το καθήκον να συμμετάσχουν στο κογκλάβιο”.

“Ο Θεός ξέρει να βάλει στο στόμα τους λόγια που βγαίνουν από μια ταπεινωμένη και πληγωμένη καρδιά. Η φώτιση δεν δίδεται μόνο στους Αγίους αλλά στους αμαρτωλούς”, είπε ο επίσκοπος ο οποίος την περίοδο του ποντιφικάτου του Γιόζεφ Ράτσινγκερ ήταν υπεύθυνος για τη θέσπιση μέτρων κατά της παιδεραστίας.
“Το αληθινό σκάνδαλο είναι το ότι δεν καταγγέλθηκαν οι κακοποιήσεις. Ωστόσο η αντίληψη άλλαξε. Η σιωπή έγινε σκάνδαλο. Και αυτό χάρη στον Ράτσινγκερ. Συνεπώς ας εισέλθουν στο κογκλάβιο. Ο Θεός ξέρει να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στο κογκλάβιο. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω”, είπε ο επίσκοπος Σκικλούνα.

“Στη δέσμευσή μας κατά των κακοποιήσεων , δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω: αυτός είναι ο οικουμενικός νόμος της Εκκλησίας, είναι μια πρακτική που δεν μπορεί να αλλάξει”, πρόσθεσε.

Σε πολλές χώρες, στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, καθολικοί και οργανώσεις θυμάτων ιερέων ασκούν πίεση ώστε οι καρδινάλιοι αυτοί να εμποδιστούν από την Εκκλησία να μεταβούν στη Ρώμη.
Ο καρδινάλιος του Λος Αντζελες Ρότζερ Μαχόνι, που είναι στο στόχαστρο, απαλλάχθηκε από το σύνολο των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα γιατί είχε προστατεύσει στο παρελθόν ιερείς που κατηγορούνταν ότι κακοποίησαν σεξουαλικά τα θύματά τους. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Φιλαδέλφειας Τζάστιν Φράνσις Ριγκάλι, ο Βέλγος καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνιλς και ο Ιρλανδός καρδινάλιος Σον Μπράντι είναι επίσης στο στόχαστρο.

Εξάλλου ο Αμερικανός Γκρεγκ Μπούρκε, σύμβουλος επικοινωνίας του Βατικανού, είπε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι τα μέσα ενημέρωσης “μπορεί να προσπαθήσουν” να επηρεάσουν το προσεχές κογκλάβιο και “ορισμένα μπορεί να γίνουν πράγματι απεχθή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

200.000 πιστοί στο τελευταίο μήνυμα του Πάπα (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Βατικανό: Δε στέκουν τα σενάρια που οδήγησαν στην παραίτηση του πάπα

Αποκάλυψη! Γιατί παραιτήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος

Επίσπευση της εκλογής νέου Πάπα προωθεί ο Βενέδικτος

Κατηγορούν καρδινάλιο για ανάρμοστες πράξεις

Αυτή είναι η Μονή στην οποία θα αποσυρθεί ο Πάπας Βενέδικτος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε