Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ελαφρά ανοδική τάση στον κατασκευαστικό κλάδο στη Βρετανία

Ελαφρά ανοδική τάση στον κατασκευαστικό κλάδο στη Βρετανία

Ο κατασκευαστικός τομέας στη Βρετανία κατέγραψε ελαφριά ανοδική τάση τον μήνα που έληξε, παρά το ότι οι θέσεις εργασίας σε αυτόν συρρικνώθηκαν ενώ δεν καταγράφηκε “νέο έργο” στη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Αυτό κάνει τα στελέχη των κατασκευαστικών εταιρειών “να διακρίνονται για την επιφυλακτικότητά τους”, σύμφωνα με μια σημερινή δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στη δεδομένη αυτή συγκυρία, ο κλαδικός δείκτης Markit/CIPS Constuction Purchsing Managers σημείωσε τον Οκτώβριο αύξηση στο 50,9 (από 49,5 τον Σεπτέμβριο), ακριβώς άνω του ψυχολογικού 50–το όριο διαχωρισμού συρρίκνωσης-ανάπτυξης του κλάδου.

Η πρόβλεψη ήταν για διαμόρφωση του PMI στις 49,1 μονάδες τον Οκτώβριο. Η πραγματοποιηθείσα μικρή υπέρβαση του 50 συνιστά εντούτοις την καλύτερη επίδοση μετά τον Ιούλιο.

Πάντως, οι νέες κατασκευαστικές παραγγελίες υποχώρησαν, για 5ο συνεχή μήνα–το πιο μακρό χρονικό διάστημα αφότου η οικονομική δραστηριότητα υπέστη κλυδωνισμούς λόγω της παγκόσμιας κρίσης που ξέσπασε το φθινόπωρο του 2008.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες αποφεύγουν, προς το παρόν, να δώσουν στοιχεία ή προβλέψεις για την αποτίμηση των απωλειών τους, που πρόκειται να τούς προκαλέσει μέσα στο ερχόμενο 12μηνο αυτή η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής συρρίκνωσης-στενότητας.

“Με αφετηρία τον Οκτώβριο, η κάτοψη του κλάδου μας για το ερχόμενο 12μηνο παραμένει καθυποταγμένη στη δεδομένη αντίξοη οικονομική συγκυρία”. Οι εταιρείες του κλάδου προβλέπουν “μειωμένες δαπάνες και ‘σφιχτούς’ προϋπολογισμούς, που ζητά πλέον η πελατεία τους”, δήλωσε πηγή του κλάδου μιλώντας σήμερα στο Ρόιτερς.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο βρετανικός τιμάριθμος στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τις μεταβολές σε χώρες του εξωτερικού όπου προμηθεύεται υλικά, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις κατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα τον Οκτώβριο μειώθηκε, ο μοναδικός τομέας που σημείωσε κέρδη ήταν τα σχέδια των πολιτικών μηχανικών (αύξηση 58% στα αρχιτεκτονικά σχέδια κατοικίας).

Διαψεύστηκε, εν πολλοίς, η πρόβλεψη από τον οίκο στοιχείων και μελετών του κατασκευαστικού τομέα Glenigan, σύμφωνα με τον οποίο από τον Οκτώβριο η κατασκευαστική δραστηριότητα “θα αναθερμαινόταν”. Τα νέα κατασκευαστικά έργα που άρχισαν το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος ήταν σε αξία απολύτως ίσα με εκείνα στο αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε