Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ελεύθερος ο Πολάνσκι – Δεν τον εκδίδουν οι ελβετοί στις ΗΠΑ

Ελεύθερος ο Πολάνσκι – Δεν τον εκδίδουν οι ελβετοί στις ΗΠΑ

Η Ελβετία αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την

Δευτέρα το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Όλα τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας του αίρονται» ανέφερε ανακοίνωση.

Ο σκηνοθέτης συνελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου 2009 για την υπόθεση βιασμού της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ, το 1977.

Είχε τεθεί τον Δεκέμβριο σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μέχρι οι ελβετικές Αρχές να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν το αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το αίτημα αυτό απερρίφθη τελικά με την αιτιολογία ότι «ήταν αδύνατο να αποκλειστεί με την απαραίτητη βεβαιότητα πιθανό σφάλμα στο αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ο κύριος Πολάνσκι μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Από τις 12:30 σήμερα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Έβελιν Γουίντμερ-Σλουμπφ.

Το υπουργείο παραδέχθηκε ότι ελήφθησαν υπόψη και εθνικά συμφέροντα για τη λήψη της απόφασης.

Το 1978 είχε παραδεχθεί ότι είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ. Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν. Λίγο αργότερα διέφυγε στη Γαλλία.

Τον Μάιο, Βρετανή ηθοποιός, που εμφανίστηκε στην ταινία του Ρομάν Πολάνσκι Πειρατές (1986), δήλωσε πως ο σκηνοθέτης την κακοποίησε σεξουαλικά πριν από μερικές δεκαετίες στο Παρίσι, όταν ήταν 16 ετών.

“Με μεγάλη χαρά άκουσα για την απελευθέρωση του συζύγου μου. Είναι το τέλος ενός εφιάλτη για τα παιδιά μου και για μένα την ίδια που διήρκεσε περισσότερο από εννέα μήνες. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που μπορούμε όλοι να ξανακάνουμε σχέδια και να ξαναρχίσουμε μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή, ιδίως για τα παιδιά μου που δεν άξιζαν να υποφέρουν όλα αυτά τα δεινά”, δήλωσε η η τραγουδίστρια και ηθοποιός Εμανιέλ Σενιέ, σύζυγος του Ρόμαν Πολάνσκι.

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη εξέφρασε και η κυβέρνηση της Πολωνίας. Μάλιστα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι επικοινώνησε με τον Ελβετό ομόλογό του για να του “εκφράσει τις ευχαριστίες του” για την απελευθέρωση του Πολάνσκι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε