Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ελεύθερος ο καπετάνιος κινεζικού πλοίου – Διπλωματική κρίση Ιαπωνίας και Κίνας

Ελεύθερος αφέθηκε ο καπετάνιος κινεζικού αλιευτικού, η κράτηση του οποίου προκάλεσε σοβαρή διπλωτική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.
 

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να αφήσει ελεύθερο τον καπετάνιο του κινεζικού αλιευτικού, το οποίο συγκρούστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, κοντά σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικούν Κίνα και Ιαπωνία. Η κράτηση του καπετάνιου προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση με το Πεκίνο.
 
“Προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στον ιαπωνικό λαό και στις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, αποφασίσαμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η κράτηση του καπετάνιου ούτε η εξέτασή του” (από τις αρχές), δήλωσε ο Τόρου Σουζούκι, ο εισαγγελέας της περιοχής Νάχα στη νότια Ιαπωνία, σε συνέντευξη Τύπου.
 
Το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε αρχικά ότι ο καπετάνιος Ζαν Σιξιόνγκ είναι στο εξής ελεύθερος, πριν διευκρινίσει ότι ο καπετάνιος δεν είχε αφεθεί επίσημα ελεύθερος εξαιτίας ορισμένων διοικητικών διαδικασιών που παρέμεναν σε εκκρεμότητα. Το ΝΗΚ μετέδωσε, ωστόσο, ότι ο καπετάνιος έχει ήδη αναχωρήσει για τη χώρα του.
 
“Ο ύποπτος δεν είναι παρά ο καπετάνιος ενός αλιευτικού και το περιστατικό αυτό θεωρείται ως μια ενέργεια που αποφασίστηκε εν θερμώ, ενώ ο καπετάνιος προσπαθούσε να διαφύγει από περιπολικό σκάφοςτης ακτοφυλακής. Δεν ήταν μια προμελετημένη ενέργεια”, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
 
Οι ιαπωνικές αρχές είχαν κατηγορήσει τον κινέζο καπετάνιο ότι σκόπιμα συγκρούστηκε με τα σκάφη της ακτοφυλακής και παρεμπόδισε ιάπωνες αξιωματικούς κοντά σε βραχονησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
 
Η Κίνα είχε ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση του καπετάνιου και η υπόθεση προκάλεσε τη χειρότερη διπλωματική κρίση με την Ιαπωνία από το 2006.
 
Οι κινέζοι αξιωματούχοι ανέστειλαν τις επαφές υψηλού επιπέδου με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας και ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο απείλησε το Τόκιο την Τετάρτη με τη λήψη νέων μέτρων, αν ο καπετάνιος δεν απελευθερωνόταν άμεσα.
 
Σήμερα στελέχη ιαπωνικών εμπορικών οίκων διαπίστωσαν την αναστολή των κινεζικών εξαγωγών μετάλλων προς την Ιαπωνία, παρά τις διαψεύσεις του Πεκίνου.
 
Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε χθες, Πέμπτη ότι οι κινεζικές αρχές ανακρίνουν τέσσερις Ιάπωνες που εισήλθαν χωρίς άδεια σε στρατιωτική περιοχή της βόρειας επαρχίας Χεμπέι και βιντεοσκοπούσαν παράνομα στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε