Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Έληξαν την κατάληψη στα έγκατα της γης

Έληξαν την κατάληψη στα έγκατα της γης

Οι ανθρακωρύχοι που είχαν κατέβει 400 μέτρα κάτω απο τη γή αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη του ανθρακωρυχείου.

Επι μία εβδομάδα έμειναν στο ορυχείο Carbosulcis της Σαρδηνίας 400 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της γης.
Η απόφασή τους να διακόψουν την κατάληψη, ακολούθησε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Ρώμης ότι το ανθρακωρυχείο, το τελευταίο της Ιταλίας, δεν πρόκειται να διακόψει την δραστηριότητά του στο τέλος του χρόνου και ότι θα αναζητηθούν νέοι τρόποι για να παράγεται και να φυλάσσεται διοξείδιο του άνθρακα σε συνεργασία με κοντινή μονάδα της ιταλικής εταιρίας ηλεκτροδότησης Enel.

Μένει να διαπιστωθεί αν ο νέο σχέδιο θα μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο του υψηλού κόστους, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα, φθάνει το 1,5 δισεκατ. ευρώ.

«Διακόπτουμε την κατάληψη αλλά συνεχίζουμε να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», δηλώνουν οι εργάτες, οι οποίοι παράλληλα προσθέτουν ότι μετά από μια εβδομάδα παραμονής στα 373 μέτρα βάθος ένιωθαν μεγάλη σωματική και ψυχολογική κόπωση.

Σήμερα το πρωί ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τους εκπροσώπους της περιφέρειας για να παρακολουθήσουν από κοντά την εκπόνηση της μελέτης για την βιωσιμότητα του ορυχείου.

Οι ανθρακωρύχοι είχαν μαζί τους 690 κιλά εκρηκτικής ύλης ενώ, την περασμένη Τετάρτη, ένας από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκοψε τις φλέβες του δεξιού του καρπού στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην ίδια περιοχή της Σαρδηνίας, στο Σούλτσις, οι εργάτες της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου Αlcoa συνεχίζουν την κινητοποίησή τους. Η παραγωγική τους μονάδα από σήμερα κλείνει οριστικά τις πύλες της. Η αμερικανική πολυεθνική, παρά τις συναντήσεις που οργανώθηκαν στο υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης της Ρώμης, αποφάσισε να μην περιμένει την εξεύρεση νέου αγοραστή και να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανίας. Εξακόσιες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Αύριο, το σύνολο των εργατών αναμένεται να πάρει μέρος σε διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, στην κεντρική Βία Βένετο της Ρώμης, ενώ οι τελευταίες ελπίδες εναποτίθενται σε μια πρόταση αγοράς που κατέθεσε ελβετική πολυεθνική και η οποία εξετάζεται τις ώρες αυτές στην ιταλική πρωτεύουσα και στην Σαρδηνία.

“Δεν πρόκειται για την μια ή την άλλη βιομηχανία”, υποφέρει φρικτά όλη η περιοχή του Σούλτσις, τόνισαν εκπρόσωποι των εργατών σε δηλώσεις τους στην δημόσια τηλεόραση Rai.

Διαβάστε

Θα περάσουν δεύτερη νύχτα στα έγκατα της γης!

Διαμαρτυρία… 400μ. κάτω απο τη γη!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε