Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Εμφύλιος” στη γερμανική κυβέρνηση για την Ελλάδα! Άφωνοι οι δημοσιογράφοι στο μπρίφινγκ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Σε δύο… στρατόπεδα η γερμανική κυβέρνηση
– Το σημερινό μπρίφινγκ επικεντρώθηκε στην Ελλάδα
– Μέρκελ και Σόιμπλε εναντίον Γκάμπριελ για αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις

Κεντρικό θέμα του σημερινού κυβερνητικού μπρίφινγκ, στο Βερολίνο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των υπουργείων, ήταν η σημερινή κατηγορία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε «λάθος μηνύματα» στην Αθήνα. Παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων των δύο υπουργείων αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου να αναδείξουν μια κοινή κυβερνητική πολιτική γραμμή, η διάσταση απόψεων ήταν εμφανής.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών», τόνισε στην αρχική του δήλωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, για να διαφοροποιηθεί όμως στη συνέχεια εμμέσως από τον τρόπο που προσεγγίζει το ελληνικό ζήτημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο «πολύ επίπονων μεταρρυθμίσεων» που είχαν ως συνέπεια να μειωθούν τα εισοδήματα και το προσωπικό στο δημόσιο κατά ένα τέταρτο, να αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 25%, να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας και να διευκολυνθούν οι μαζικές απολύσεις».

Παρά την όποια κριτική στις «ελληνικές ελίτ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που κατάφερε η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φίσερ.

Το ζητούμενο τώρα είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Πάντως, η εκτίμηση που αποκόμισε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα από τις συζητήσεις με τους συνομιλητές είναι ότι «η απόσταση από μια συμφωνία δεν είναι και τόσο μεγάλη». «Και από αυτή την άποψη,» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «δεν θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συζητήσεις της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής, αλλά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να συμβάλουμε στο να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη». Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος του κ. Γκάμπριελ άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν απέφυγε να απαντήσει για την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενάντια στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Επισήμανε όμως ότι η πολιτική που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών όλα τα τελευταία χρόνια έναντι της Ελλάδας γίνεται σε συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Οικονομίας, που, σημειωτέον, και τα δύο έχουν σοσιαλδημοκράτες υπουργούς.

Όπως τόνισε στη συνέχεια, το ζητούμενο τώρα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επικαλούμενη τους θεσμούς έκανε λόγο για «μερική πρόοδο» στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα στον περσινό προϋπολογισμό. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως σε «κεντρικά ζητήματα» να καταβάλει και άλλες προσπάθειες – ειδικά σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και την αγορά εργασίας – για να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία.

Τέλος, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την Deutsche Welle, κατά πόσο ο κ. Γκάμπριελ όντως έστειλε λάθος μηνύματα από την Αθήνα, υποστήριξε πως όλοι στη γερμανική κυβέρνηση έχουν μια κοινή γραμμή προσέγγισης για το ελληνικό ζήτημα. «Όλοι γνωρίζουν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «ότι πολλοί Έλληνες έχουν πληρώσει στην κρίση ένα υψηλό τίμημα». Υποστήριξε όμως ότι δεν το πλήρωσαν λόγω των μέτρων που συνδέονται με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά το πλήρωσαν για τις λανθασμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών.

Πηγή: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε