Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Εμπάργκο εισαγωγών στα τρόφιμα εξ Ιαπωνίας από την Ιταλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Η απαγόρευση θα ισχύσει κυρίως για ψάρια και λαχανικά που χρονολογούνται από τις 11 Μαρτίου, ημέρα του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων τροφίμων από την Ιαπωνία έρχεται καθώς οι ιταλικές αρχές φοβούνται πως ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας.

«Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα επειδή τα προϊόντα τροφίμων που εισάγονται από την Ιαπωνία είναι λίγα και τα ιαπωνικά εστιατόρια στην Ιταλία χρησιμοποιούν ντόπιο ψάρι», είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας, Φερούτσο Φάτσιο.

Η ζημιά στους ιαπωνικούς αντιδραστήρες πυροδότησε και πάλι τη συζήτηση για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία, η οποία είναι σεισμογενής, όπως η Ιαπωνία.

Η Ιταλία δεν έχει πυρηνικούς σταθμούς, έπειτα από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Όμως η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι λέει πως σχεδιάζει να αρχίσει να κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας ως το 2013.

Στο μεταξύ, η Alitalia ανακοίνωσε πως θα εκτρέψει προς την Οσάκα όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς το Τόκιο και θα ορίσει ένα ειδικό εισιτήριο ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ιταλία επιβάτες που δεν έχουν κρατήσεις.

«Για να εγγυηθούμε κατά το δυνατόν την τακτική πραγματοποίηση των πτήσεων αποφασίσθηκε, σε συντονισμό με τον πυρήνα κρίσης της Φαρνεζίνα (το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών) οι πτήσεις να πραγματοποιούνται αποκλειστικά προς το αεροδρόμιο της Οσάκα», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι καμιά από τις πτήσεις της δεν ακυρώθηκε.

Η Alitalia πραγματοποιεί 18 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ιαπωνία: 10 πτήσεις Ρώμη-Τόκιο, 4 πτήσεις Μιλάνο-Τόκιο και 4 πτήσεις Ρώμη-Οσάκα.

Διαβάστε επίσης
Τρέμουν το ραδιενεργό νέφος – Μετρήσεις ραδιενέργειας σε κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε