Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Εμπάργκο τέλος! Οι ΗΠΑ θα πωλούν όπλα (και) στο Βιετνάμ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ήταν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του πολέμου. Το εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ τελείωσε και επίσημα, με τον Μπαράκ Ομπάμα να το ανακοινώνει κατά την επίσκεψή του στο Ανόι.

Από την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, 41 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

“Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση”, δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βιετνάμ, με το οποίο οι ΗΠΑ εργάστηκαν για μια θεαματική προσέγγιση εδώ και 20 χρόνια. “Η απόφαση για την άρση δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα (…) αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Κάθε πώληση που κάνουμε με οποιονδήποτε θεωρείται μια ιδιαίτερη συναλλαγή και εμείς εξετάζουμε τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι”, διευκρίνισε. Στα τέλη του 2104, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς “μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια”, όπως για παράδειγμα περιπολικά σκάφη.

“Εκτιμάμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ”, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραν Ντάι Κουάνγκ. “Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως”.
Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα μήνυμα προς το Πεκίνο, το οποίο δείχνει όλο και πιο πολύ τα δόντια του στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου Βιετνάμ και Κίνα διεκδικούν ορισμένα νησιά.

Το 1994, οι ΗΠΑ ήραν το οικονομικό εμπάργκο και οι δύο χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε