Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εμπλέκουν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο σε σκάνδαλο μεγατόνων

Εμπλέκουν τον Λεονάρντο ντι Κάπριο σε σκάνδαλο μεγατόνων

Μία ελβετική οργάνωση προστασίας των τροπικών δασών καλεί τον ηθοποιό Λεονάρντο ΝτιΚάπριο να εξηγήσει υποτιθέμενη εμπλοκή σε σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων ή να παραιτηθεί από Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

«Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο επίμονα αρνείται να εξηγήσει την στενή προσωπική και οικονομική σχέση του με άτομα κλειδιά στο μαλαισιανό σκάνδαλο του επενδυτικού κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB» ανέφερε ο Λούκας Στράουμαν, διευθυντής της οργάνωσης για τα δάση βροχής, Bruno Manser Fund, που εδρεύει στην Ελβετία. «Αυτό είναι ανεπίτρεπτο», πρόσθεσε.

 

Για το σκάνδαλο 1MDB είναι σε εξέλιξη έρευνα για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του ταμείου 1 Malaysia Development Berhad.

 

Το κρατικό ταμείο ιδρύθηκε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος είναι και πρόεδρός του. Ιδρύθηκε με στόχο να γίνονται επενδύσεις σε παγκόσμια πρότζεκτ, τα κέρδη από τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών της χώρας.

 

Αντ’ αυτού, διεφθαρμένοι χρηματοδότες αντιμετώπισαν αυτό το ταμείο ως «προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό», σύμφωνα με την γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς η οποία μίλησε για την υπόθεση τον Ιούλιο.

 

Το Ίδρυμα του ηθοποιού Leonardo DiCaprio είναι μια από τις οργανώσεις που φέρονται να έχουν λάβει κάποια από τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν μέσω των δωρεών που γίνονται από πρόσωπα- κλειδιά που συνδέονται με την υπόθεση. Επιπλέον, η ταινία «The Wolf of Wall Street» με θέμα την απάτη, πιστεύεται ότι έχει χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB μέσω της Red Granite Productions, όπως υποστηρίζεται. Η εταιρεία παραγωγής έχει συνιδρυτή τον θετό γιο του Ραζάκ, Ρίζα Αζίζ.

 

Τον Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή σε μία προσπάθεια να κάνει κατάσχεση περιουσιακών κεφαλαίων που διοχετεύονται μέσα από αμερικανικές τράπεζες και να τα επιστρέψει στους πολίτες της Μαλαισίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μεταξύ αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι τα κέρδη από την ταινία του ΝτιΚάπριο, η οποία σκηνοθετήθηκε από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

 

Για τους δεσμούς του ηθοποιού με την υπόθεση 1MDB είχε γίνει εκτενής αναφορά σε άρθρο του Hollywood Reporter τον Αύγουστο.

 

Το Bruno Manser Fund υποστηρίζει ότι η αποτυχία του Ντι Κάπριο να πάρει αποστάσεις από τη μαλαισιανή υπόθεση διαφθοράς είναι επαρκής λόγος για να παραιτηθεί από Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

 

«Δεν μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον, εάν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε τη διαφθορά», ανέφερε η οργάνωση.

 

Εκπρόσωπος του ΝτιΚάπριο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του CNN να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της οργάνωσης.

 

Το νέο ντοκιμαντέρ του ΝτιΚάπριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη έκανε πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή.

 

Ο ηθοποιός ορίστηκε το 2014 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν Αγγελιοφόρος της Ειρήνης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ τον αναγνώρισε ως μια «αξιόπιστη φωνή στο περιβαλλοντικό κίνημα», σύμφωνα με μια δήλωση που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε