Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ένα απέραντο πανηγύρι στους δρόμους της Αιγύπτου – Η πτώση του “Τείχους Μουμπάρακ”

REUTERS
Παντού πρόσωπα χαμογελαστά. Φωνές, γέλια, δάκρυα συγκίνησης. Μετά από 30 χρόνια η μεγάλη αλλαγή στην Αίγυπτο…ήρθε επιτέλους.
Ένα απέραντο πανηγύρι συνεχίζει να αποτελεί ολόκληρο το Κάιρο, με τον κόσμο να έχει ξεχυθεί στους δρόμους, τα κλάξον να χτυπάνε ασταμάτητα, τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδά για την Αίγυπτο. Όλο το βράδυ τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό ενώ η πόλη άρχισε να αποκτά ξανά το γνώριμο χρώμα της.

Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη “μάχη” για μια “δημοκρατική” Αίγυπτο.

“Το πρωί της νίκης” φώναζαν.

Στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο, ορισμένοι ακόμη κοιμούνταν νωρίς το πρωί αλλά πολλοί ανάμεσά τους μετείχαν όλη τη νύχτα στους πανηγυρισμούς που άρχισαν μετά την ανακοίνωση του πρώην πλέον αιγύπτιου προέδρου ότι παραδίδει την εξουσία στο στρατό.

Τα τανκς παραμένουν σε ορισμένες εισόδους της πλατείας, όπως ήταν επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες που διήρκησε η λαϊκή εξέγερση.

“Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε”, φώναζε ο 40χρονος Ουσάμα Τουφίκ Σααντάλα.

“Τελείωσε η αδικία! Καθυστερήσαμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τώρα έχουμε μια αξία στα μάτια των ξένων, του αραβικού κόσμου”, δήλωσε και τα μάτια του έλαμπαν από χαρά.

 “Θέλουμε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι”, πρόσθεσε αναφέροντας ότι και ο ίδιος έμεινε προφυλακισμένος επί τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα από τη στρατονομία.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.

    Ο ισχυρός αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος στο εξής είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει “τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός”.

 
Με το άκουσμα του νέου της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, το πλήθος των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και των γύρω δρόμων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Κάποιοι γέμισαν από δάκρυα χαράς. Οι σημαίες ατένιζαν ασταμάτητα τον καθαρό ουρανό του Καΐρου, οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν τις «ζαγρούτες», τα επιφωνήματα χαράς που τα ακούμε σε γάμους, κάποιοι αξιωματικοί άρχισαν να πετάνε λουλούδια στο πλήθος κάποιοι άλλοι κατέβηκαν και χόρευαν με το πλήθος που ανέβηκε στα αυτοκίνητα ή στα τανκ, δείχνοντας την μεγάλη τους χαρά που έφτασαν στο ποθητό αποτέλεσμα μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων.

REUTERS

 
Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Εσύ έξω, εμείς μέσα» ή «Είσαι Αιγύπτιος, ψηλά το κεφάλι».
 
«Τώρα δεν υπάρχει πλέον εδώ η μουσουλμανική αδελφότητα ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης» μας είπε κάποιος από τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει όλες αυτές τις μέρες στην πλατεία Ταχρίρ. Και συνέχισε: «Τώρα, στρατός και λαός είναι ένα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είναι ένα».
REUTERS
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι σε ερώτηση που του κάναμε για το πότε θα φύγει από την πλατεία, δεν έδειξε να επιθυμεί κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι «θέλουμε να δούμε τη νέα κατάσταση και αν είμαστε ικανοποιημένοι, πράγματι θα φύγουμε…»
 
 
Η αποχώρηση Μουμπάρακ είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
 
Ο βρετανικός Τύπος παραλληλίζει σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ωστόσο την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.
 
“Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Αιγύπτιος για να χαίρεται σήμερα. Το υπέροχο θέαμα της λαϊκής εξουσίας με την ανατροπή τελικά του διεφθαρμένου δικτάτορα ζεσταίνει όλες τις καρδιές”, γράφει η Sun, πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος χρειάζεται μια “φιλο-δυτική διοίκηση, τίμια, δημοκρατική και όχι ισλαμική φονταμενταλιστική”.
 
Για την εφημερίδα Times, η πτώση του Μουμπάρακ φέρνει “χαρά, ελπίδα και ελευθερία στην Αίγυπτο αλλά και την απειλή της αβεβαιότητας και της αλλαγής σε μια ασταθή περιοχή”.
 
“Αυτή ήταν η στιγμή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου για τη γενιά αυτή. Η Αίγυπτος, η Μέση Ανατολή και η πολιτική στον αραβικό κόσμο άλλαξαν για πάντα”, γράφει η εφημερίδα κρίνοντας ωστόσο ότι “δεν θα πέσουν όλα τα ντόμινο. Ωστόσο πολλές κυβερνήσεις σπεύδουν τώρα να αποτρέψουν τις ίδιες συνθήκες που προκάλεσαν την εξέγερση” στην Αίγυπτο.
 
Υπό τον τίτλο “Επανάσταση στον Νείλο” η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι στην “Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο δεν υπάρχει πια λόγος” να μην εφαρμόζονται τα δυτικά πρότυπα.
 
“Είναι μια ιστορική στιγμή”, σχολιάζει από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian: “θέτει την Αίγυπτο στη θέση του ηγέτη του αραβικού κόσμου. Οι Αιγύπτιοι όχι μόνο ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τον Μουμπάρακ. Απέδειξαν επίσης την ανεξαρτησία τους απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους”.
 
Η Daily Telegraph υιοθετεί πιο επιφυλακτικό ύφος: “Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως θρίαμβος του λαού είναι μια ανάληψη της εξουσίας από το στρατό”. Η παραίτηση του Μουμπάρακ “μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της κρίσης στη χώρα, όχι το τέλος της”, προειδοποιεί η εφημερίδα.
 
Η Independent γράφει ότι ο στρατός είναι στο εξής στα πράγματα. “Όλα εξαρτώνται τώρα από τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός θα κάνει χρήση της εξουσίας του”, αναλύει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι “δυστυχώς” προγενέστερη εμπειρία δείχνει πως στρατιωτικά καθεστώτα μπορούν να είναι το ίδιο απρόθυμα να εκχωρούν την εξουσία όπως οι απολυταρχικοί πρόεδροι.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε