Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ένα ασύλληπτο έγκλημα στην Κύπρο που ζητά τιμωρία – 12 νεκροί και βιβλικές καταστροφές αποτέλεσμα της ανευθυνότητας

– Παραιτήθηκαν υπουργός Άμυνας και Αρχηγός ΓΕΕΦ. Κανείς όμως δεν ανέλαβε την ευθύνη
– Δίδυμοι αξιωματικοί ανάμεσα στους νεκρούς – Χαροπαλεύουν δυο από τους 62 τραυματίες
– Βιβλική καταστροφή στην γύρω περιοχή – Μιλά στο NewsIt ο υπουργός Υγείας της Κύπρου
– Έμεινε χωρίς νερό και ρεύμα σχεδόν όλο το νησί – Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μόνο έγκλημα μπορεί να χαρακτηρίσει όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Ζύγι της Κύπρου καθώς αυτό το φρικτό γεγονός δείχνει τεράστια ανευθυνότητα και αφήνει πίσω του εκτός από δώδεκα νεκρούς, αθώους, αφήνει και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές αλλά και ένα ισχυρότατο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού.

Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 από μια φωτιά. Μια φωτιά που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής κύριο Λεωνίδου ξεκίνησε μέσα από την Ναυτική Βάση. Μία ώρα αργότερα όμως η φωτιά ακόμη έκαιγε και κατάφερε να φτάσει στα 98 κιβώτια με πυρομαχικά και ως αποτέλεσμα ήταν να γίνει η ισχυρή έκρηξη που έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή. Πως όμως η φωτιά κατάφερε να φτάσει ως εκεί; Γιατί δεν είχε εκκενωθεί το στρατόπεδο αφού είδαν πως δεν μπορούσαν να την ελέγξουν.

Αλλά το βασικότερο είναι τα 98 κιβώτια. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσίοτητα από το Wikileaks αυτά ζητήθηκε να δεσμευτούν από τις ΗΠΑ. Οι κυπριακές αρχές τα δέσμευσαν πριν από ένα χρόνο όμως κανείς δεν είχε σχέδιο για το τι θα γίνουν αυτά τα κιβώτια. Για ένα χρόνο παρέμεναν στη Ναυτική Βάση. Ήταν δηλαδή δημόσιος κίνδυνος. Και το γνώριζαν.

Ο Νικόλας Ιωαννίδης γιος του αποθανόντος Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη μιλώντας στο ΡΙΚ αποκάλυψε πράγματα που φαίνεται πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν: ”Αυτό που συνέβη σήμερα στο Μαρί ήταν μια έκρηξη στα θεμέλια του κράτους μας. Ο πατέρας μου έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες είχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα κιβώτια, τα οποία για 1,5 χρόνο βρίσκονταν κάτω από τον ήλιο. Ο πατέρας μου κλήθηκε να πάει όταν ξεκίνησαν οι μικρο εκρήξεις και πήγε ”πρώτος” εκεί. Είναι μεγάλη ντροπή για αυτό το κράτος που ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί όλοι τους.”

Τις ίδιες καταγγελίες με έγγραφα του φαίνεται να έκανε και ο διοικητής του στρατοπέδου ο οποίος και αυτός δεν είναι πλέον στη ζωή. Κανείς όμως δεν τους άκουσε. “Αρχειοθέτησαν” μάλλον για τα καλά τις καταγγελίες τους στα συρτάρια τους και τώρα κρύβονται για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παρά μόνο παραιτούνται και νομίζουν πως την έχουν γλιτώσει. Ή απλά πάνε στον τόπο της τραγωδίας και δηλώνουν συγκλονισμένοι και πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους. Γιατί όμως το κράτος δεν στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που με τις καταγγελίες τους προειδοποιούσαν για τα χειρότερα;

Μάλιστα, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο ο Διοικητής έδειξε το μεγαλείο του σαν πραγματικός ήρωας, καθώς έδιωξε όλους τους ναύτες από τη βάση, περίπου 80 στον αριθμό και έκατσε εκείνος μαζί με άλλους αξιωματούχους.

Η περιοχή είναι βομβαρδισμένο τοπίο. Παντού χαλάσματα, πεταμένα μεταλλικά αντικείμενα. Σκόνη και καπνός. Οι κάτοικοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία λένε πως θυμήθηκαν τις μαύρες μέρες της εισβολής το 1974.
Δείτε εδώ τις φωτογραφίες από την περιοχή.

Και μετά από τόσες ώρες, αφού η κοινή γνώμη έμαθε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, παραμένουν χιλιάδες ερωτήματα για τα αίτια της φονικής αυτής έκρηξης και ποιοί τελικά έχουν τεράστιες ευθύνες.

Το Newsit μίλησε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Κύπρου κύριο Λεωνίδα Λεωνίδου ο οποίος δήλωσε ότι “η φωτιά ξεκίνησε στις 4.27 τα ξημερώματα”.

Και εδώ σταματάει η ενημέρωση. Ούτε για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών ήθελε να μας ενημερώσει, ούτε για το πως ξεκίνησε η φωτιά.

Έπρεπε να ρωτησουμε επίμονα και τουλάχιστον 3 φορές για να μας πει ότι “η φωτιά ξεκίνησε εντός του στρατοπέδου”.
Στη συνέχεια φανερά ενοχλημένος από τις ερωτήσεις μας είπε ” δε θέλουμε να δώσουμε καθόλου περαιτέρω πληροφορίες. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη. Εμείς δε θέλουμε να πούμε τίποτα. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε καμία πληροφορία”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Λεωνίδου…


 
Όπως δήλωσε στο Νewsit ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Χρίστος Πατσαλίδης “οι νεκροί ειναι αυτοί που ανακοινώθηκαν, δηλαδή 12. Από τους 62 τραυματίες, μόνο 2 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι υπόλοιποι είναι μικροτραυματίες, είτε έχουν χτυπήσει στο αυτί, είτε από την πίεση λόγω του ωστικού κύματος, δεν υπάρχουν άλλοι σοβαρά τραυματίες. Φαίνεται πως όσοι κοντά στην έκρηξη δυστυχώς σκοτώθηκαν.

Ευτυχώς δεν είχαμε τον αριθμό των τραυματιών που αρχικά είχαμε φοβηθεί. Ο αριθμός των τραυματιών δεν πρόκειται να ανέβει. Από τους 12 θανόντες δεν έχουμε ακόμη εικόνα πόσοι έχουν αναγνωριστεί καθώς υπάρχουν διαμελισμένα πτώματα. Είναι μια τραγική μέρα για την Κύπρο.

Πρώτη μας έγνοια στις υπηρεσίες υγείας είναι να μπορούμε να περιθάλψουμε τους συμπολίτες μας και τους συγγενείς των θυμάτων. Είναι μια τραγική μέρα και υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν ανάγκες ούτε για αίμα, ούτε για ιατρικά υλικά καθώς ο αριθμός των τραυματιών δεν πρόκειται να μεταβληθεί”. 

Ακούστε εδώ τη δήλωση του υπουργού Υγείας…

Ανάμεσα στους νεκρούς και δύο δίδυμα αδέρφια αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Ναυτική Βάση. Ποιος θα λογοδοτήσει τώρα στην μάνα που έχασε τα δύο της παιδιά; Κανείς για την ώρα.
   
Χωρίς ρεύμα έχει μείνει η Κύπρος

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει η Κύπρος, πιθανόν συνεπεία της έκρηξης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Κώστας Γαρβιηλίδης, δήλωσε ότι εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί από τις 6 το πρωί οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στη Μονή και το Βασιλικό, ο οποίος έχει υποστεί, όπως είπε, βιβλικές καταστροφές. Λειτουργεί μόνο ο σταθμός της Δεκέλειας.

 Ο κ. Γαβριηλίδης δήλωσε ότι η ΑΗΚ δε μπορεί να ικανοποίηση τη ζήτηση και κάλεσε τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση.

Έχει ανασταλεί, η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης

Έχει ανασταλεί, στο μεταξύ, η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης, λόγω της διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού είναι πολύ περιορισμένες και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην κατανάλωση νερού και να περιορίζεται στις απόλυτα αναγκαίες χρήσεις. 

Η Κύπρος ζει άλλη μια εισβολή καλοκαιριάτικα, λένε οι περισσότεροι. Το νησί για άλλο ένα καλοκαίρι έχει βυθιστεί στο πένθος. Και περιμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Θα τους τις δώσει κανείς;
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε