Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ένα εκατομμύριο ή 150.000 στη συγκέντρωση Μπερλουσκόνι;

Ένα εκατομμύριο ή 150.000 στη συγκέντρωση Μπερλουσκόνι;

«Πόλεμος αριθμών» έχει ξεσπάσει στη Ρώμη σχετικά με την χθεσινή διαδήλωση του «Λαού της Ελευθερίας», στην κεντρική πλατεία Σαν Τζοβάννι, με κύριο ομιλητή τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, αλλά η κεντρική διεύθυνση της αστυνομίας, που παρέχει τα επίσημα στοιχεία, εκτιμά ότι ο όγκος των υποστηρικτών του «Καβαλιέρε» δεν ξεπέρασε τα εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα.

Σε πολύ υψηλούς τόνους το σχόλιο του Μαουρίτσιο Γκασπάρρι, εκπροσώπου του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας» στην ιταλική Γερουσία: «Ευχαριστούμε την αστυνομία για το χρήσιμο έργο της. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε ότι είμαστε άλλο τόσο ευγνώμονες στον διευθυντή της, που προφανώς, λόγω στρες ή μέθης, έδωσε στους δημοσιογράφους ανακριβή στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή στην διαδήλωσή μας, υποβαθμίζοντάς την», δήλωσε ο κ. Γκασπάρρι.

Ο κ. Μπερλουσκόνι κάλεσε τους υποψήφιους της κεντροδεξιάς για τις περιφερειακές εκλογές της 28ης και 29ης Μαρτίου -παρόντες στην εξέδρα- να αναλάβουν δεσμεύσεις προς τους ψηφοφόρους, με ένα νέο «σύμφωνο για την Ιταλία».

Κύρια σημεία του, η απλούστευση της γραφειοκρατίας – ώστε «κάθε νέα επιχείρηση να μπορεί να ανοίγει μέσα σε μια μέρα»- η δυνατότητα αύξησης του 20% της έκτασης κάθε ιδιωτικής κατοικίας και μείωση κατά 50% του χρόνου για εισαγωγές και εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλησε όμως να προβάλει και ένα «πράσινο προφίλ», υποσχόμενος ότι θα φυτευτούν εκατό εκατομμύρια δέντρα και θα αυξηθούν σημαντικά οι ποδηλατόδρομοι, ώστε η χώρα να μετατραπεί σε «κήπο της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, το δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε νέα ένσταση του «Λαού της Ελευθερίας» για να συμπεριληφθεί ο κατάλογός του στις περιφερειακές εκλογές της Ρώμης. Το όνομα της υποψήφιας της κεντροδεξιάς, Ρενάτα Πολβερίνι, δεν θα μπορεί, κατά συνέπεια, να πλαισιώνεται από το σύμβολο του κόμματος του Καβαλιέρε, που είναι και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ιταλίας

Αιτία του αποκλεισμού, η αργοπορημένη κατάθεση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου στην αρμόδια κρατική υπηρεσία. Προς το παρόν, απορρίφθηκε και το αίτημα της μικρής «λίστας Σγκάρμπι» που στηρίζει την κεντροδεξιά, για αναβολή των εκλογών στην περιφέρεια της Ρώμης. Ο κ. Μπερλουσκόνι, κατά την χθεσινή διαδήλωση, αναφέρθηκε εμμέσως και στις έρευνες σε βάρος του για αθέμιτες πιέσεις, μέσω τηλεφώνου, με στόχο να κλείσουν εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης ΡΑΙ, που ο ίδιος κρίνει «εχθρικές».

«Ζητάμε να σταματήσουν να μας κατασκοπεύουν» είπε ο μεγιστάνας πρωθυπουργός, εννοώντας -όπως έχει τονίσει επανειλημμένα- ότι πρέπει να περιορισθεί το δικαίωμα των εισαγγελέων να αποφασίζουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. O Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε, τέλος, του δικαστικούς ότι «θέλουν να στήσουν ένα νέο, μεγάλο, σκάνδαλο δωροδοκιών το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει», και τον Τύπο ότι «με την συνενοχή του επιχειρείται η απόκρυψη του θαύματος που έγινε στην Λ’ Άκουϊλα, και της εντυπωσιακής ανοικοδόμησης που πετύχαμε μετά τον περσινό σεισμό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε