Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένα χρόνο μετά και κανείς δεν έχει πληρώσει – Η τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο

Ένα χρόνο μετά και κανείς δεν έχει πληρώσει – Η τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί της Κύπρου. Την τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο και όχι μόνο.

Την τραγωδία για την οποία υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Την τραγωδία για την οποία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η δίκη. Που οι υπεύθυνοι, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Κύπρου παραμένουν ατιμώρητοι!

Χθες το πρωί, οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Ορμήδεια για τα Περβόλια όπου τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Σπύρου Τταντή. Η ομάδα διανυχτέρευσε στα Περβόλια, ενώ σήμερα το πρωί θα περάσουν από το Αλεθρικό για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Αδάμου Αδάμου και τις Αγγλισίδες για τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Γιώργου Γιακουμή.

Γύρω στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης οι πεζοπόροι θα φτάσουν στην Κοφίνου όπου θα ξεκουραστούν και στις 20.30 το βράδυ θα βρίσκονται στο χωριό Μαρί όπου θα πραγματοποιηθεί σεμνή εκδήλωση.

Στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι πεζοπόροι θα ξεκινήσουν από το χωριό Μαρί για τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» όπου την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη στις 11 Ιουλίου 2011, δηλαδή στις 05.50, θα πραγματοποιήσουν σεμνή τελετή μνήμης και τιμής.

Σήμερα Τετάρτη 11 Ιουλίου στις επτά το πρωί η ομάδα πεζοπόρων θα ξεκινήσει από το Μαρί για την επιστροφή της στη Λευκωσία, όπου γύρω στις 10.30 θα βρίσκεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Έχουν τοποθετηθεί 13 δάφνινα στεφάνια στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας στο ύψος του χωριού Μαρί και θυμίζουν ότι εκεί άδικα 13 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους και κάποιοι θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο σε αυτούς…

Η 11η Ιουλίου αποτελεί πλέον ένα ορόσημο στην ιστορία μας. Είναι μια τραγική επέτειος ανάμεσα σε άλλες η οποία θα είναι εκεί να μας θυμίζει με τα πιο μελανά χρώματα τη σοβαρή ανεπάρκεια της Κυπριακής Πολιτείας, την ολιγωρία της, την αμέλεια και την ανευθυνότητά της, όχι μόνο στον χειρισμό του θέματος που οδήγησε στον θάνατο 13 ανθρώπων, στον τραυματισμό 62, στην καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και στην ακρίβεια του ρεύματος, αλλά ως γενικότερη νοοτροπία, ως τρόπος ζωής.

Την πραγματικότητα αυτή είχε καταγράψει πολύ απλά, πολύ παραστατικά και κατά συγκλονιστικό τρόπο στην τελευταία δήλωση που είχε κάνει μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της έρευνάς του ο Πόλυς Πολυβίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε πει πως τα θύματα αυτής της έκρηξης πέθαναν χωρίς οποιοδήποτε λόγο. Ήταν μια τραγική, αλλά αχρείαστη θυσία, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή με τους κατάλληλους χειρισμούς, αλλά δεν έγινε τίποτε για να αποφευχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναβλήθηκε ξανά η δίκη για το Μαρί – Κόσμος

«Όχι» στην άρση ασυλίας του Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρί – Κόσμος

Υπουργοί “στο σκαμνί” του κακουργιοδικείου για τους 13 νεκρούς στο Μαρί – Κόσμος

Όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει έκρηξη – Τι αποκαλύπτουν νέα έγγραφα

“Μπαλάκι” τα κοντέινερ του θανάτου – Παιχνίδια πρακτόρων

Απίστευτο! Ρίχνουν ευθύνες σε… νεκρούς για την έκρηξη στο Μαρί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε