Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ένας νεκρός από την έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα

Ταξί καλυμμένο με στάχτη από το ηφαίστειο μεταφέρει κόσμο εκτος πόλης
Ταξί καλυμμένο με στάχτη από το ηφαίστειο μεταφέρει κόσμο εκτος πόλης

Ένας δημοσιογράφος που πήγε να καλυψει το γεγονός έχασε τη ζωή του από την έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια στη Γουατεμάλα. Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει άλλους δυο θανάτους πληροφορίες για τους οποίους μεταδόθηκαν νωρίτερα.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια, και ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην περιοχή–στις επαρχίες Γουατεμάλα και Εσκίντλα.

Η πόλη της Γουατεμάλας, όπου κατοικούν περίπου 3 εκατ. πολίτες, επλήγη επίσης από την έκρηξη. Τέφρα και άμμος έπεσαν στην πόλη, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά. Σχολεία και πανεπιστήμια ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ο τηλεοπτικός ρεπόρτερ Ανίμπαλ Αρτσίλα, ο οποίος είχε μεταβεί στο ηφαίστειο με μια ομάδα τεχνικών, για να μεταδώσει πληροφορίες από την περιοχή, κτυπήθηκε, και έχασε τη ζωή του, από πέτρες που είχαν εκτοξευτεί από το ηφαίστειο.

Στα χωριά Σαν Χοσέ Καλδέρας, Σαν Φρανσίσκο κ.ά., πέτρες προκάλεσαν ζημιές στις οροφές σπιτιών, εξωθώντας πολίτες να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τις εστίες τους, έγραψε η εφημερίδα La Prensa. Επλήγησαν επίσης τα χωριά Ελ Ροδέο και Ελ Πατροσίνιο. Περίπου 1.800 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Το Πακάγια, σε ύψος 2.500 μέτρων, είναι από τα ενεργότερα ηφαίστεια στη Λατινική Αμερική. Βρίσκεται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Γουατεμάλας. Σύμφωνα με το Insivumeh, το σεισμολογικό και γεωλογικό ινστιτούτο της χώρας, εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 1.500 μέτρων.

Επίσης χθες, το Γεωφυσικό Ινστιτούτο στον Ισημερινό ανέφερε “μεγάλη” έκρηξη στο ηφαίστειο Τουνγκουράουα, 130 χλμ. από το Κίτο. Το ηφαίστειο, σε ύψος 5.100 μ., εκτόξευσε στάχτη σε ύψος 7.000 μέτρων. Οι αρχές εκκένωσαν δυο χωριά σε μικρή απόσταση από το ηφαίστειο, που πριν δυο χρόνια είχε εκραγεί ξανά, προκαλώντας ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε καλλιέργειες στην περιοχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε