Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένας νεκρός στο Πακιστάν – Μουσουλμάνοι καίνε κινηματογράφους – Διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές χώρες

Ένας νεκρός στο Πακιστάν – Μουσουλμάνοι καίνε κινηματογράφους – Διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές χώρες
Νεκρός, πιθανώς απο αστυνομικά πυρά, ο δοηγός τηλεοπτικού συνεργείου. Στις φλόγες δύο κινηματογράφοι στην Πεσαβάρ.

Ο οδηγός αυτοκινήτου ενός τηλεοπτικού συνεργείου σκοτώθηκε στην πόλη Πεσαβάρ, πιθανόν από αστυνομικά πυρά, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους τρεις αστυνομικοί, στη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σε διαδηλωτές.

 

Οι ταραχές σημειώθηκαν στη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, κατά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται για την προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Ο Μοχάμεντ Αμίρ χτυπήθηκε από σφαίρα την ώρα που προσπαθούσε να μεταφέρει μια δημοσιογραφική ομάδα του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου ARY TV κοντά στον κινηματογράφο στον οποίο έβαλαν φωτιά οι διαδηλωτές, είπε ο Αουίας Τοχίντ, διευθυντής της τηλεοπτικής εταιρίας. Βαριά τραυματισμένος διακομίσθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου τέθηκε υπό τεχνητή υποστήριξη και λίγο μετά εξέπνευσε, είπαν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από τα πυρά φρουρού του ενός κινηματογράφου, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που είχε εισβάλει στην αίθουσα λεηλατώντας και βάζοντας φωτιά, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκοχάρ Αλίρ. Σχεδόν 250 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν σε ένα δεύτερο κινηματογράφο, το Σάμα, που προβάλλει ταινίες οι οποίες θεωρούνται άσεμνες από ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές, τον οποίο λεηλάτησαν και έβαλαν φωτιά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε βίαια επεισόδια και σε άλλες πόλεις, όπως το Ραβαλπίντι.

 

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας κατά τη σημερινή αργία για την “ημέρα λατρείας του προφήτη” που κήρυξε η κυβέρνηση αντιδρώντας στην προβολή της αντι-ισλαμικής ταινίας.

Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης για την εγγύηση στο μέγιστο βαθμό της ασφάλειας, είπε ο Ροσάν Σαΐχ, ο διοικητής του Καράτσι, στο νότο, όπου διαδηλώσεις έξω από το προξενείο προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου στις αρχές της εβδομάδας.
 
Η αστυνομία και ο στρατός “χτενίζουν” τη λεωφόρο Συντάγματος, κοντά στο προεδρικό μέγαρο και την περιοχή του διπλωματικού θύλακα, εκεί όπου στεγάζονται πολλές πρεσβείες δυτικών χωρών όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
 
Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε τις γραμμές της κινητής τηλεφωνίας στις μεγάλες πόλεις. “Λάβαμε εντολή από τις αρχές να διακόψουμε τις υπηρεσίες από τις 07:00 έως τις 18:00 για την εγγύηση της ασφάλειας του λαού”, είπε εκπρόσωπος εταιρίας τηλεφωνίας.
 
Η διακοπή στις γραμμές της κινητής τηλεφωνίας περιπλέκει την οργάνωση παράλληλων διαδηλώσεων και αποτρέπει κυρίως την πυροδότηση από απόσταση βομβιστικών μηχανισμών τοποθετημένων εν μέσω του πλήθους ή σε αυτοκίνητο.
 
Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών για να τού επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για την αντι-ισλαμική ταινία αμερικανού παραγωγού.

Η πακιστανική κυβέρνηση ζήτησε από τον πρεσβευτή Ρίτσαρντ Χόγκλαντ να προβεί σε ενέργειες σε βάρος του παραγωγού της “ιερόσυλης ταινίας” και να βοηθήσει για να εξασφαλιστεί η αφαίρεση των επίμαχων αποσπασμάτων της ταινίας από βίντεο αναρτημένο στον ιστότοπο YouTube, μετέδωσε η επίσημη πακιστανική τηλεόραση.

Στα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλεται σήμερα αμερικανικό σποτ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.

 
Η Αυστραλία έκλεισε προσωρινά σήμερα τη διπλωματική της αποστολή στο Ισλαμαμπάντ για λόγους ασφαλείας.
 
“Ζητούμε από τους Αυστραλούς να επανεξετάσουν την περίπτωση να ταξιδέψουν στο Πακιστάν λόγω των φόβων για μια πολύ μεγάλη τρομοκρατική απειλή, απαγωγή, θρησκευτική βία και απρόβλεπτη κατάσταση ασφαλείας”.
 
“Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στο Πακιστάν πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί”, ανακοίνωσε το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες του να αποφύγουν να μεταβούν στο κέντρο του Σίδνεϊ αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω ανησυχιών για τυχόν επανάληψη των ταραχών του Σαββάτου από οργισμένους μουσουλμάνους μετά την ανάρτηση μιας αντι-ισλαμικής ταινίας στο YouTube.
 
Ισχυρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται γύρω από τις διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών σε μουσουλμανικές χώρες, όπως στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Ινδονησία, το Ιράν, ενόψει των διαδηλώσεων για την αντι-ισλαμική ταινία και τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα.
 
Χιλιάδες οργισμένοι μουσουλμάνοι διαδηλώνουν επίσης στη βόρεια Νιγηρία.
 
Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη και ανεκτικότητα.
 
“Καταδικάζουμε καθετί που υποκινεί στο θρησκευτικό μίσος, στην εχθρότητα και τη βία …Αναγνωρίζουμε πλήρως την ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα του σεβασμού όλων των προφητών οποιασδήποτε θρησκείας”, ανακοίνωσε η ΕΕ.
 
Οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ και τις διπλωματικές αποστολές κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να εργαστούν εκεί για τη σημερινή ημέρα των διαδηλώσεων.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η “καυτή” Παρασκευή των δυτικών πρεσβειών – Ημέρα προσευχής και πορειών για τους μουσουλμάνους

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αντι- ισλαμική ταινία

Στο πόδι η Γαλλία μετά την δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ

Ομπάμα προς Μουσουλμάνους: προστατεύστε τους Αμερικανούς

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του Αμερικανού πρέσβη σε video

Διάταγμα θανάτου για τους συντελεστές της ταινίας με τον Μωάμεθ

Γυναίκα καμικάζι σκόρπισε το θάνατο στην Καμπούλ – Επίθεση «απάντηση» στην ταινία που προσέβαλε τον Μωάμεθ!

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των μουσουλμάνων για την αμερικανική ταινία

Αυτός είναι ο δημιουργός της ταινίας που ξεσήκωσε όλο τον Αραβικό κόσμο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε