Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ένας στους τρεις Ρώσους είναι αλκοολικός

Ένας στους τρεις Ρώσους είναι αλκοολικός

Τεράστιο το πρόβλημα αλκοολισμού στη Ρωσία όπου άνθρωποι χάνουν ακόμη και τη ζωή τους λόγω της κατάχρησης αλκοόλ.

Σχεδόν ο ένας στους τρείς Ρώσους πολίτες κάνει κατάχρηση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στη Ρωσία,  όπως δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο επικεφαλής των κρατικών εργαστηρίων τοξικολογίας Γιεβγκένι Μπρούνε, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ιζβέστια”.

“Ο αλκοολισμός αφορά το 30% του ρωσικού πληθυσμού”, υπογράμμισε στην συνέντευξη αυτή ο Μπρούνε.

Πάντως το στοιχείο που επικαλέστηκε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της ρωσικής ομοσπονδίας δεν επαληθεύεται από τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι μόνον 2,7 εκατομμύρια πολίτες είναι αλκοολικοί στη Ρωσία, που έχει συνολικό πληθυσμό 143,1 εκατομμύρια.

Στις αρχές του 2009 τα στοιχεία έκαναν λόγο για 2,1 εκατομμύρια αλκοολικούς στη Ρωσία.

Ο Μπρούνε τόνισε ότι ένας στους 10 πολίτες στη Ρωσία έχει κάποια “ψυχολογική διαταραχή που συνδέεται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών” καθώς και ότι “περίπου το ένα τέταρτο των ψυχικά διαταραγμένων δεν θεραπεύονται”.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος εδρεύει την Γενεύη έχει καταγράψει ότι στη Ρωσία ο κάθε κάτοικος καταναλώνει 15,7 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ η οποία είχε δημοσιοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2011, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πεθαίνει ένας στους πέντε κατοίκους της Ρωσικής ομοσπονδίας. Στην Γαλλία η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους 20.

Κατά τον Μπρούνε, τα νοθευμένα οινοπνευματώδη αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων στις τάξεις των πολιτών που πίνουν συστηματικά. Η σημαντικότερη επίπτωση των υπερβολικών αυτών θανάτων είναι ότι το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία έχει πλέον υποχωρήσει μόλις στα σχεδόν 63 έτη. Συγκριτικά, το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον υψηλότερο σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές και η Ονδούρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε