Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ενημερώνει Μπαρόζο και Ρομπάι ο Μπερλουσκόνι

«Εξετάσεις» σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα δώσει την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να πείσει την ηγεσία της Ε.Ε. ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα βγάλει τη χώρα του από την κρίση.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συναντηθεί, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και το απόγευμα στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο «καβαλιέρε» θα παρουσιάσει στους δυο θεσμικούς ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την γερουσία της Ρώμης και τα οποία αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» της βουλής της Ρώμης μέχρι την Τετάρτη.

Θα προσπαθήσει να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους, σε μια δύσκολη για τη χώρα του φάση, ενώ η διάφορά απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου, διαμορφώνεται, σήμερα, στις 384 μονάδες.

Το υπουργείο Oικονομικών της Ρώμης, κατάφερε να διαθέσει στην αγορά, ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, με σημαντική όμως αύξησης της απόδοσής τους: σε ό,τι αφορά τα μονοετή ομόλογα, το μέσο επιτόκιο, από το 2,95% του Αυγούστου, πέρασε στο 4,15%.

Γλιτώνει τη δίκη ο «καβαλιέρε»
Το ταξίδι του Μπερλουσκόνι σε Βέλγιο και Γαλλία τον… γλιτώνει από το να καταθέσει στο δικαστήριο του Μιλάνου, σχετικά με το «σκάνδαλο Ταραντίνι». Οι ανακριτές τού είχαν ζητήσει να παρουσιασθεί ενώπιον τους, ως μάρτυρας και να εξηγήσει αν και πώς του ασκήθηκαν πιέσεις για απόσπαση χρημάτων από τον επιχειρηματία Τζαμπάολο Ταραντίνι.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας από το Μπάρι, φέρεται να παρουσίασε στον Μπερλουσκόνι σειρά συνοδών πολυτελείας και να τού απέσπασε περίπου 800.000 ευρώ. Τόσο ο Μπερλουσκόνι, όσο και ο Ταραντίνι, έως τώρα, όμως, επιμένουν ότι «επρόκειτο μόνο για οικονομική βοήθεια προς ένα φίλο που βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Από την στιγμή που, προς το παρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν είναι κατηγορούμενος, αλλά μάρτυρας, υποχρεούται να παρουσιασθεί, στην εισαγγελία. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι δικηγόροι του, για να αποφύγουν νέες κλητεύσεις, μετά την «αναβολή λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» φέρονται να προσανατολίζονται προς την κατάθεση γραπτού υπομνήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριες συγκρούσεις στην Ιταλία για τα μέτρα λιτότητας

Στην Ιταλία κρίνεται η τύχη της ευρωζώνης

Μπερλουσκόνι: Τα μέτρα ικανοποίησαν Μέρκελ – Τρισέ

Ιταλία έχεις πακέτο… λιτότητας, 45 δισ. ευρώ!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε