Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εννέα νεκροί από επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σύρτη

Τελετή πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη στη μνήμη των δύο δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στη Μιζουράτα. Νέα επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σύρτη με εννιά νεκρούς…

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σύρτη, τη γενέτειρα του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
 
Ορισμένοι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι της κρατικής υπηρεσίας παροχής ύδατος, οι οποίοι εργάζονταν την ώρα της επίθεσης, προσέθεσε η λιβυκή τηλεόραση.
 
Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχουν αποδυναμώσει τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά 30 με 40%, αλλά η μάχη δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.
 
“Οδηγείται βεβαίως σε ένα αδιέξοδο”, σημείωσε ο Μιούλεν, σε ομιλία του προς τους αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.
 
“Ταυτοχρόνως έχουμε αποδυναμώσει κάπου μεταξύ 30 και 40% τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του, τις ικανότητες της χερσαίας του δύναμης. Αυτή θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται με τον καιρό”, σημείωσε.
 
 
 
Τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, για την υποδοχή των σορών των δύο δημοσιογράφων, του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη Μιζουράτα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Περίπου τριάντα άνθρωποι -δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των λίβυων αντικαθεστωτικών- είχαν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο Tibesti της Βεγγάζης κρατώντας ένα κερί, λίγο πριν από την άφιξη του ελληνικού πλοίου που ναύλωσε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM), το οποίο μετέφερε τις δύο σορούς στην πόλη αυτή.
 
Δύο κάμερες τοποθετήθηκαν συμβολικά ανάμεσα σε κεριά σε ένα τραπέζι κατά τη λιτή τελετή που έγινε στη μνήμη των δύο δημοσιογράφων.
 
“Είναι ήρωες (…) Ήρθαν για να προσφέρουν τη μαρτυρία τους από τη σύγκρουση στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει τους δημοσιογράφους να πάνε στο μέτωπο”, δήλωσε ο Αμπντέλ Χαφίζ Γόκα, αντιπρόεδρος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το επίσημο όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών και εδρεύει στη Βεγγάζη.
 
Το θάρρος και την ανθρωπιά των δύο δημοσιογράφων χαιρέτισαν κατά την τελετή αυτή επίσης οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.
 
Ο Τιμ Χεδέρινγκτον του αμερικανικού περιοδικού Vanity Fair και ο Κρις Χόνδρος του πρακτορείου Getty σκοτώθηκαν την Τετάρτη από βλήμα όλμου στο κέντρο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη. Η πόλη αυτή πολιορκείται από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
 
Οι σοροί των δημοσιογράφων, που ήταν και οι δύο 41 ετών, θα μεταφερθούν στις χώρες τους, δήλωσαν αξιωματούχοι χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε