Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ενώπιον δικαστηρίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Ενώπιον δικαστηρίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.09.2010 | 07:35
Πρώτη δημοσίευση: 29.09.2010 | 07:35

Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης οι πρώην πρωθυπουργοί κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σε αντίθεση με την....Ελλάδα!

Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας ψήφισε αργά χθες να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χαάρντε με την κατηγορία της αμέλειας γιατί παρέβλεψε τα γεγονότα που οδήγησαν το 2008 στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.
 
Ωστόσο το Althingi ( κοινοβούλιο) αρνήθηκε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των πρώην υπουργών Εξωτερικών Ινγκιμπγιόρκ Σολρούν Γκισλαντότιρ και Αρνι Μαθιεσέν, καθώς και σε βάρος του πρώην υπουργού Επιχειρηματικότητας Μπιοργκβίν Σίγκουρτνσον.
 
Είναι η πρώτη φορά που θα εκδικαστεί τέτοια υπόθεση από το Λαντσντομούρ, το ειδικό δικαστήριο της Ισλανδίας, που ιδρύθηκε το 1905 για να δικάζει υπουργούς που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις.
 
Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν το 2008 υπό το βάρος της υπερσυγκέντρωσης χρεών στη διάρκεια μιας δεκαετίας με υπερατλαντικές επεκτάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε κατάρρευση και τους επενδυτές σε φυγή.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο