Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ένοχοι για τη σεξουαλική παρενόχληση παιδιών σε ορφανοτροφείο

Ένοχοι για τη σεξουαλική παρενόχληση παιδιών σε ορφανοτροφείο

Οι 7 κατηγορούμενοι μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών.

Πορτογαλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ενόχους τους 7 κατηγορούμενους για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο κρατικό ορφανοτροφείο Κάζα Πία.

Οι κατηγορούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνονται ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας, κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση ή ότι βοήθησαν να κακοποιηθούν σεξουαλικά δεκάδες παιδιά που διέμεναν στο κρατικό ορφανοτροφείο.

Κατά των κατηγορουμένων υπάρχουν αποδείξεις, έκρινε το δικαστήριο. Οι ετυμηγορίες στην πολύκροτη αυτή δίκη γύρω από το σκάνδαλο παιδεραστίας στο κρατικό αυτό ίδρυμα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα. Οι 7 κατηγορούμενοι μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών.

Οι κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην οδηγός του Κάζα Πία Κάρλος Σιλβίνο, ο πρώην διευθυντής του ιδρύματος Μανουέλ Αμπράντες, ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής Κάρλος Κρους, ο πρώην διπλωμάτης της Πορτογαλίας Τζόρζε Ρίτο, ο δικηγόρος Ούγκο Μάρκαλ, ο γιατρός της υψηλής κοινωνίας Τζοάο Φερέιρα Ντίνις και η Γκερτρούντες Νούνες, μια γυναίκα που ήταν ύποπτη ότι επέτρεπε να χρησιμοποιείται το σπίτι της για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι παρανομούσαν και ότι η συμπεριφορά τους θα προκαλούσε σωματική και ψυχολογική βλάβη στα θύματά τους, έκρινε το δικαστήριο. Ο Σιλβίνο κατηγορείτο για σεξουαλική κακοποίηση και ότι προμήθευε παιδιά σε πλούσιους παιδεραστές έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Ο οδηγός είναι ο μόνος από τους κατηγορούμενους που είχε δηλώσει ένοχος σε ορισμένες από τις κατηγορίες. Αυτός αιτιολόγησε τη συμπεριφορά του λέγοντας ότι και ο ίδιος είχε κακοποιηθεί όταν ήταν παιδί. Το σκάνδαλο αυτό ξέσπασε το Νοέμβριο του 2002 μετά την αποκάλυψη από την εβδομαδιαία εφημερίδα Espresso πληροφοριών για φερόμενη κακοποίηση παιδιών, κυρίως αγοριών, για κάποιες δεκαετίες.

Στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση στο κρατικό ορφανοτροφείο είχαν έρθει στην επιφάνεια ήδη από τη δεκαετία του 1980, αλλά η έρευνα είχε εγκαταλειφθεί και τα έγγραφα είχαν εξαφανιστεί σε μία κατά ορισμένους προσπάθεια συγκάληψης.

Κατά τη δίκη κατέθεσαν 32 θύματα, τα οποία παρουσίασαν πολύ μελανές περιγραφές της κακοποίησης που υπέστησαν. Η δίκη αυτή η οποία διήρκεσε έξι χρόνια ήταν από τις μεγαλύτερες χρονικά που γίνονται ποτέ στην Πορτογαλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε