Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ένταλμα σύλληψης κατά του Μουαμάρ Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS

Επισήμως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορεί τον ηγέτη της Λιβύης για εγκλήματα πόλεμου και εξέδωσε ήδη ένταλμα για τη σύλληψη του.

Καταζητούνται επίσης ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και ο γαμπρός του, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την 15η Φεβρουαρίου ως σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης.

Ο Καντάφι έχει «τον απόλυτο, τελικό και αναμφισβήτητο έλεγχο» του κρατικού μηχανισμού της Λιβύης και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανέφερε η δικαστής Σάντζι Εμασενόνο Μονάγκενγκ διαβάζοντας την απόφαση.

Η δικαστής πρόσθεσε ότι τόσο ο Καντάφι όσο και ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ «συνέλαβαν και ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την αποτροπή και την πάταξη με όλα τα μέσα των διαδηλώσεων των πολιτών» εναντίον του καθεστώτος και ότι ο αλ Σανούσι χρησιμοποίησε τη θέση του στην ιεραρχία για να διατάξει επιθέσεις και να τις επιβλέψει.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Καντάφι, ο γιος του και ο αλ Σενούσι διέπραξαν εγκλήματα που υπόκεινται στην δικαιοδοσία του και ότι πρέπει να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψή τους.

Πάντως, δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν οι συλλήψεις που ζητά το ΔΠΔ. Το όργανο αυτό δεν διαθέτει κάποια αστυνομική δύναμη και εξαρτάται από τις χώρες-μέλη του για την επιβολή των ενταλμάτων που εκδίδει. Η εμφύλια σύρραξη που συνεχίζει να μαίνεται στη Λιβύη είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες να συλληφθούν οι τρεις καταζητούμενοι.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να εκδοθούν τα εντάλματα ο Μορένο-Οκάμπο ανέφερε ότι ο Καντάφι είχε καταρτίσει σχέδιο για να παταχθούν οι διαδηλώσεις μέσω της χρήσης «ακραίας και θανατηφόρας βίας» και ότι οι τρεις άνδρες εφάρμοσαν μια κρατική πολιτική «εκτεταμένων και συστηματικών επιθέσεων» εναντίον αμάχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα η απόφαση της Χάγης για ένταλμα σύλληψης ή όχι του Καντάφι

«Ο Καντάφι δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στην Τρίπολη»

Νέες απειλές Καντάφι: “Τα σπίτια σας θα είναι νόμιμοι στόχοι”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε