Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ένταση Τουρκίας-Ισραήλ παρά τη συγνώμη

Ισραηλινός στρατιώτης έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ. ΦΩΤΟ REUTERS
Ισραηλινός στρατιώτης έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ. ΦΩΤΟ REUTERS

Μία τηλεταινία που θεωρήθηκε αντισημητική, η προσβολή Τούρκου διπλωμάτη και στη μέση η αγορά 10 ισραηλινών αεροσκαφών από την Τουρκία περιέπλεξαν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσημη «συγνώμη» ζήτησε το Ισραήλ από την Τουρκία για την περιφρονητική συμπεριφορά που αντιμετώπισε ο πρεσβευτής της στο Τελ Αβίβ αλλά η Άγκυρα δεν φαίνεται να πείθεται.

 
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει με ανάκληση του πρεσβευτή εάν δεν προχωρούσε το Ισραήλ σε επίσημη απολογία. Μήλον της Έριδος στάθηκε τηλεταινία που προβλήθηκε στην τουρκική τηλεόραση και την οποία το Ισραήλ χαρακτήρισε αντισημιτική, καλώντας τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών για επίσημη διαμαρτυρία τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, Ογκούζ Τσελικόλ.
 
Μπροστά στους αμήχανους εικονολήπτες και τους φωτογράφους ο Τούρκος πρεσβευτής ταπεινώθηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν αρνήθηκε να του δώσει χειραψία.
 
Όχι μόνο δεν του έτεινε το χέρι ο Ντάνι Αγιαλόν, αλλα άφησε τον Τούρκο διπλωμάτη να αναμένει για ώρα σε ένα διάδρομο του υπουργείου του, και τελικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε στον Ογκούζ Τσελικόλ θέση σε έναν καναπέ πολύ χαμηλότερο από αυτόν στον οποίο κάθονταν άλλοι διπλωμάτες -με προφανή συμβολισμό.
 
Ο Τούρκος πρεσβευτής δήλωσε ότι ουδέποτε στη διάρκεια της 35χρονης διπλωματικής σταδιοδρομίας του δεν είχε υποστεί τέτοια ταπείνωση και τόνισε ότι η Τουρκία απαιτεί μια συγγνώμη.
 
Εν συνεχεία εκδόθηκε μία ανακοίνωση με την οποία το Ισραήλ απολογήθηκε για τη μεταχείριση την οποία επεφύλαξε στον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, ωστόσο κρίθηκε ανεπαρκής από την Τουρκία.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απαίτησε τη διατύπωση επίσημης συγνώμης έως το βράδυ της Τετάρτης, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανακαλείτο επ’ αόριστον για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ.
 
Τελικά διατυπώθηκε επίσημη απολογία σε επιστολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να θεωρηθεί το ζήτημα λήξαν.

Η Τουρκία όμως δεν φαίνεται ικανοποιημένη από την στάση του Ισραήλ. Την Κυριακή φτάνει στην Άγκυρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ και ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναντηθεί μαζί του, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ ακόμη δεν έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ισραηλινό υπουργό βρίσκεται η αγορά 10 ισραηλινών αεροσκαφών “Heron” από την Τουρκία. 

Ωστόσο, η αγορά μελετάται από ομάδα Τούρκων που έφτασε στο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να κάνει τους τελευταίους τεχνικούς ελέγχους. Αν όλα πάνε καλά τότε τα πρώτα 4 αεροσκάφη θα σταλούν μέχρι τον Μάρτιο στην Άγκυρα και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του 2010.  

 
 
 
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε