Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ένταση και πάλι στις σχέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέτζαμιν Νετανιάχου. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέτζαμιν Νετανιάχου. ΦΩΤΟ REUTERS
Ματαίωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο ισραηλινός πρωθυπουργός που είχε θέμα τα πυρηνικά.

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά που οργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
 
Ο Νετανιάχου έλαβε αυτή την απόφαση αφού έμαθε ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία σκοπεύουν να εγείρουν στην σύνοδο το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
 
Το Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, όμως ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, ενώ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT).
 
“Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ματαιώσει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά όπλα την επόμενη εβδομάδα, αφού έμαθε ότι κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος και η Τουρκία, σκοπεύουν να δηλώσουν ότι το Ισραήλ πρέπει να υπογράψει την NPT”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο Νετανιάχου φοβάται ότι οι ισλαμικές χώρες που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής θα προσπαθήσουν να μετεθέσουν την προσοχή από την πυρηνική τρομοκρατία προκειμένου να επιτεθούν στις πυρηνικές ικανότητες της χώρας του.
 
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ενημερώθηκε ότι ο Νετανιάχου δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και ότι ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ θα ηγείται της ισραηλινής αντιπροσωπείας.
 
“Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ στη σύνοδο κορυφής. Το Ισραήλ είναι ένας στενός σύμμαχος και περιμένουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια”, δήλωσε ο Νικ Χάμερ, εκπρόσωπος Τύπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε