Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας – Ρωσίας

Ο ρώσος πρόεδρος στα νησιά Κουριλες. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ρώσος πρόεδρος στα νησιά Κουριλες. ΦΩΤΟ REUTERS
Θλιβερό γεγονός χαρακτήρισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντ.Μεντβιέντεφ στις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες. Απαράδεκτη ηαντίδραση της Ιαπωνίας λέει η Ρωσία.
 

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε σήμερα ως «πολύ θλιβερό» γεγονός την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στις νήσους Κουρίλες, οι οποίες ονομάζονται από την Ιαπωνία Βόρεια Περιφέρεια και αποτελούν πεδίο διεκδίκησης ανάμεσα στις δύο χώρες από τον Β’ Παγκόμιο Πόλεμο.
 
«Όντας η θέση της Ιαπωνίας πως οι τέσσερις νήσοι αποτελούν τμήμα του ιαπωνικού εδάφους, η επίσκεψη του ρώσου προέδρου είναι πολύ θλιβερό γεγονός», τόνισε ο Καν στο Κοινοβούλιο.
 
Ο Μεντβιέντεφ έφθασε σήμερα στη νήσο Κουνασίρ, μία από τις τέσσερις νήσους Κουρίλες που προσάρτησαν οι Σοβιετικοί στις 18 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της παράδοσης της Ιαπωνίας στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ρώσου προέδρου στις νήσους από το 1945.
 
Η εδαφική τούτη διαφορά εμποδίζει επί 65 χρόνια την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Μολονότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 1991, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, ακόμη δεν έχουν καρποφορήσει.
 
Το Αρχιπέλαγο των Κουρίλων εκτείνεται από τα βόρεια της Ιαπωνίας έως το νότιο άκρο της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
 
Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Σέιτζι Μαεχάρα διαμαρτυρήθηκε σήμερα στον πρεσβευτή της Ρωσίας σχετικά με την επίσκεψη.
 
Η επίσκεψη του Μεντβιέντεφ σε μία από τις τέσσερις νήσους που η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες, ενώ η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη, είναι πιθανό να αμαυρώσει τις σχέσεις των δύο χωρών ενόψει της συνόδου Ασίας -Ειρηνικού, που θα διοργανωθεί στα μέσα του τρέχοντος από την Ιαπωνία.
 
Το ιαπωνικό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε άμεσα την διαμαρτυρία.


Απαράδεκτη η αντίδραση του Τόκιο σύμφωνα με τον Λαβρόφ.
 
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την αντίδραση της Ιαπωνίας για τη σημερινή επίσκεψη στις Κουρίλες νήσους του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο τον ιάπωνα πρεσβευτή στη Μόσχα.
 
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε “πολύ θλιβερό γεγονός” την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο αρχιπέλαγος, ενώ ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊτζί Μαεχάρα κάλεσε στο υπουργείο το ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη αυτή.
 
“Η αντίδραση της ιαπωνικής πλευράς στην επίσκεψη του προέδρου Μεντβέντεφ στις Κουρίλες είναι απαράδεκτη. Είναι δικό μας έδαφος και ο ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε ρωσικό έδαφος”, τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
 
O ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι ο ιάπωνας πρσβευτής στη Μόσχα θα κληθεί στο υπουργείο για να ενημερωθεί για τις θέσεις της Ρωσίας.
 
Ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε σήμερα ένα από τα νησιά που η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε