Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένταση στις σχέσεις Μεξικού – ΗΠΑ

Τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ συχνά μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ συχνά μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. ΦΩΤΟ REUTERS
Διμερής ένταση για το θάνατο μεξικανού εφήβου από τα πυρά αμερικανού συνοριοφύλακα.

 

Η κυβέρνηση του Μεξικού κάλεσε χθες Τρίτη να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατο ενός εφήβου από τα πυρά ενός συνοριοφύλακα των ΗΠΑ, επεισόδιο που ήδη έχει κλιμακώσει την διμερή ένταση όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.
 
Αυτόπτες είπαν ότι ο Αμερικανός πράκτορας, που δεν έχει κατονομαστεί, πυροβόλησε και σκότωσε το Σέρχιο Ερνάντες, περίπου 14 ετών, κάτω από γέφυρα που ενώνει το Ελ Πάσο, στο Τέξας, και τη Σιουδάδ Χουάρες, μια πόλη που έχει καταστεί ένα από τα επίκεντρα του “πολέμου κατά των ναρκωτικών” τον οποίο διεξάγει η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν από το 2006 με τη στήριξη των ΗΠΑ.
 
Αυτόπτης είπε ότι ο Ερνάντες απλώς καθόταν με φίλους όταν ο Αμερικανός τον πυροβόλησε.
 
“Καταδικάζουμε έντονα το θάνατο ενός ανήλικου. . . κοντά στα διεθνή σύνορα που διαπερνούν τη Σιουδάδ Χουάρες, όταν ένας άνδρας της συνοριοφρουράς [των ΗΠΑ] πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας μεταναστών που φέρονται να πέταγαν πέτρες”, ανέφερε ανακοινωθέν του Μεξικανικού ΥΠΕΞ.
 
“Η χρήση πυροβόλων όπλων για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης με πέτρες είναι δυσανάλογη χρήση βίας, ειδικά από πράκτορες που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι”.
 
Το FBI, το οποίο ηγείται της διυπηρεσιακής έρευνας για το επεισόδιο, υποστήριξε ότι ο συνοριοφύλακας πυροβόλησε στην διάρκεια σύγκρουσης με “υπόπτους ως λαθρομετανάστες” που προσπαθούσαν να παρεισφρήσουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι δυο ύποπτοι συνελήφθησαν και υπόλοιποι υποχώρησαν στο μεξικανικό έδαφος πετώντας πέτρες εναντίον των στελεχών της συνοριοφυλακής.
 
“Ο πράκτορας. . . έδωσε φραστικά διαταγή στους υπόλοιπους να σταματήσουν. . . αλλά τον περικύκλωσαν και συνέχισαν να του πετούν πέτρες. Ο πράκτορας τότε πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο αρκετές φορές, πλήττοντας έναν ύποπτο ο οποίος αργότερα πέθανε”, σύμφωνα με το FBI.
 
Στις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού επικρατεί ένταση αφότου η Αριζόνα –μεθοριακή πολιτεία– ενέκρινε δρακόντειο νόμο με στόχο την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν επέκρινε το νομοθέτημα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με το Λου Πατς, αξιωματούχο της συνοριοφυλακής, στον πράκτορα που πυροβόλησε έχει δοθεί αναγκαστική άδεια. Εκπρόσωπος του FBI ανέφερε ότι ο πράκτορας “ήταν στο έδαφος των ΗΠΑ και ουδέποτε το εγκατέλειψε”.
 
Αυτόπτης είπε ότι είδε μια ομάδα περίπου 6 νεαρών να καταδιώκονται ως το μεξικανικό έδαφος αφού πέρασαν για λίγη ώρα τη γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες κάτω από τη γέφυρα. “Δεν κουβαλούσαν τίποτα. Ούτε όπλα, ούτε πακέτα, ούτε σακίδια πλάτης, είχαν μόνο τα ρούχα που φορούσαν”, ανέφερε. “Αυτός [ο Ερνάντες] κρύφτηκε πίσω από έναν τοίχο. Κοίταξε και τότε [ο πράκτορας] τον πυροβόλησε. Τον πυροβόλησε δυο φορές. . . Τον πυροβόλησε πρώτη φορά, τον τρόμαξε, και τον πυροβόλησε ξανά. Φάνηκε να τον πέτυχε στο κεφάλι”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε