Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στον Καντάφι – Κυρώσεις κατά του Λιβύου ηγέτη ζητά η Φινλανδία

ΦΩΤΟ REUTERS

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και ο αριθμός των νεκρών που αυξάνεται καθημερινά προκαλούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Σκληρή στάση από τη Φινλανδία!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, απαγορεύοντάς του να ταξιδεύει στην Ευρώπη και «παγώνοντας» τους χρηματικούς του πόρους.

«Πώς μπορούμε από την μια να βλέπουμε τι συμβαίνει στη Λιβύη, με σχεδόν 300 ανθρώπους νεκρούς από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας και να μην μιλάμε για κυρώσεις ή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος του Καντάφι, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλουμε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και κυρώσεις στη Λευκορωσία;», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ.

«Θα το εγείρω ασφαλώς στη συνάντηση: Νομίζω ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε τα ίδια στοιχεία τουλάχιστον όπως κάνουμε με τη Λευκορωσία. Αυτό σημαίνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Καντάφι και στους συγγενείς του, με άλλα λόγια την κυβέρνηση, κι επίσης σημαίνει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ο Στουμπ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα στήριξη από μέρους της ΕΕ σε κινήματα υπέρ της δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Πιο διαλλακτική η στάση της Βρετανίας. Τη Δεύτερα κλήθηκε ο Λίβυος πρεσβευτής στο Foreign Office, προκειμένου οι βρετανικές αρχές να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας και της καταστολής των διαδηλώσεων στη Λιβύη. Ζητήθηκε επίσης η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η Βρετανία αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου ν’ αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τη Λιβύη τους Βρετανούς υπηκόους και κάλεσε τις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

«Η αξιοπιστία της λιβυκής κυβέρνησης σ’ αυτά τα θέματα έχει υπονομευτεί μέχρι τώρα από την αδυναμία της να προστατεύσει τον ίδιο της το λαό και ν’ ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα του λιβυκού λαού», δήλωσε ο Χέιγκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.

«Θέλουμε να υπάρξει σωστή προστασία των ξένων υπηκόων και να δοθεί ιδιαίτερη βοήθεια σ’ αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η κατάσταση είναι συνεχώς υπό εξέταση. Θα εκτιμήσουμε την ανάγκη για απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων καθώς εξελίσσονται τα πράγματα», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας στη Λιβύη, με τον Αμρ Μούσα να δηλώνει πως τα αιτήματα του αραβικού λαού για αλλαγή είναι νόμιμα.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι η αιματοχυσία στη Λιβύη, η οποία επεκτάθηκε και στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πρέπει να σταματήσει. «Τα αιτήματα των αραβικών λαών για μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και αλλαγή είναι νόμιμα και τα αισθήματα όλων των αραβικών χωρών είναι κοινά σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», τόνισε ο Μούσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε