Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Έντονες οι αντιδράσεις της ιρλανδικής αντιπολίτευσης για το δάνειο – «Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας»

ΦΩΤΟ REUTERS

Μύδρους κατά της κυβέρνησης όσον αφορά στο πακέτο διάσωσης των 85 εκατομμυρίων ευρώ εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα».

Το μέσο επιτόκιο των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ ορίσθηκε στο 5,8%, σημαντικά μεγαλύτερο από το 5% που πληρώνει η Ελλάδα, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δέχθηκε βοήθεια. Και αυτό ακριβώς το ύψος του επιτοκίου είναι που σχολιάζουν ιδιαίτερα τόσο τα ΜΜΕ όσο και η αντιπολίτευση.

«Το επιτόκιο θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ΔΝΤ. Γιατί μας επιβάλλουν τιμωρητικό επιτόκιο;», δήλωσε ο Λίο Βαραντκάρ, εκπρόσωπος του κόμματος Φάιν Γκέιλ, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. «Είναι ξεπούλημα, όχι διάσωση. Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος σε οικονομικά θέματα Τζόαν Μπάρτον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό καταλήγοντας σε μια κακή συμφωνία, όπως την χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί.

Ο γενικός γραμματέας του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU) Ντέιβιντ Μπεγκ δήλωσε πως το επιτόκιο είναι “τιμωρητικό” και υπογράμμισε πως θα αντιταχθεί στη μείωση του ελάχιστου μισθού από 8,65 ευρώ σε 7,65 ευρώ την ώρα.

Ο πρόεδρος του ICTU Τζακ Ο’ Κόνορ διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία προστατεύει αυτούς που έχουν πολλά τραπεζικά ομόλογα, “ενώ οι πιο χαμηλόμισθοι και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη δημόσια πρόνοια πρόκειται να σταυρωθούν”.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία Ατζάι Τσόπρα απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι όροι του πακέτου είναι τιμωρητικοί, λέγοντας στο δημόσιο ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE πως οι όροι είναι καλύτεροι απ’ αυτούς που θα μπορούσε να βρει η Ιρλανδία στις παγκόσμιες αγορές.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν, όπως φαίνεται πολύ πιθανό, υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον καινούριο χρόνο, ο Τσόπρα δήλωσε πως το ΔΝΤ θα ακούσει οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση και θα συνεργαστεί μαζί της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε