Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έως τέλος Αυγούστου η αμερικανική υποχώρηση από το Ιράκ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ μέχρι το τέλος του μήνα όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Λίγο καιρό αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου ανακοίνωσα τη νέα μας στρατηγική για το Ιράκ και για την πλήρη μεταβίβαση της ευθύνης στους Ιρακινούς. Και κατέστησα σαφές ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2010 η αμερικανική στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ θα τερματιστεί. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, όπως υποσχεθήκαμε και με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του σε συνέδριο αναπήρων βετεράνων, στην Ατλάντα.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, οι αμερικανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στο Αφγανιστάν παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. «Είναι σημαντικό να ξέρουν οι Αμερικανοί ότι σημειώνουμε προόδους και ότι είμαστε επικεντρωμένοι σε καθορισμένους και προσιτούς στόχους», τόνισε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι θα σταλούν στο Αφγανιστάν άλλοι 30.000 στρατιώτες, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ορμή των Ταλιμπάν. «Σχεδόν όλες οι επιπρόσθετες δυνάμεις που έδωσα εντολή να σταλούν στο Αφγανιστάν βρίσκονται ήδη εκεί. Μαζί με τους Αφγανούς και τους διεθνείς συμμάχους μας περάσαμε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον των ηγετών των Ταλιμπάν και αντιμετωπίζοντάς τους στις περιοχές, όπου δρούσαν ελεύθερα», διαβεβαίωσε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι, σε πολιτικό επίπεδο, η αφγανική κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για την προώθηση ενός σχεδίου που θα βοηθά τους Αφγανούς να καταθέσουν τα όπλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε