Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Επαφές Ισραήλ – Ιορδανίας για το μεσανατολικό – Αισιόδοξος ο Νετανιάχου

Σύντομη επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπάρα, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ενόψει της έναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα θα συμμετάσχει στην εξαμερή διάσκεψη υπό τον Αμερικανό πρόεδροα Μπαράκ Ομπάμα, την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Πέραν του Ομπάμα και του Αμπντάλα, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ως εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, ο Τόνι Μπλερ. 

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μία “σταθερή” ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Haaretz. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Νετανιάχου έκανε την παραπάνω εκτίμηση στο υπουργικό του συμβούλιο ενώ προετοιμαζόταν για την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς ειρηνευτικών συνομιλιών για το μεσανατολικό μετά από διακοπή δύο ετών.

“Είμαι πεπεισμένος ότι αν η παλαιστινιακή ηγεσία αντιμετωπίσει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, όπως εγώ, μπορούμε να καταλήξουμε σε μία σταθερή συμφωνία, όχι απλώς μία συμφωνία για εκεχειρίες μεταξύ πολέμων”, είπε ο Νετανιάχου σήμερα κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την Haaretz.

Ωστόσο, έδειξε σχετικά απρόθυμος να δεχτεί την παλαιστινιακή απαίτηση να παρατείνει το Ισραήλ μετά τις 26 Σεπτεμβρίου το ισχύον πάγωμα του εποικισμού στη Δυτική Οχθη. Οι Παλαιστίνιοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν άμεσα αν το Ισραήλ ξεκινήσει και πάλι τον εποικισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε